Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Sikeresen landolt a Marson az Opportunity

2004.01.25. 10:13
A NASA második űrszondája vasárnap reggel hat órakor biztonságosan leszállt a Mars felszínére, és már elküldte az első fekete-fehér képeket a pasadenai irányítóközpontnak. A robotjármű indulása várhatóan nem fog akadályokba ütközni, és a kutatók már megtalálták azokat az érdekes sziklákat, amelyeken vizsgálatokat végeznek. Bár a robotjármű huszonnégy kilométerre van a kijelölt leszállóhely közepétől, ez nem fogja hátráltatni a kutatásokat.
Képeink!
Nézzen Ön marslakókat!
Az Opportunity robotjármű egyedülálló felvételeket készített a Mars felszínéről, és a kutatók már most nagyszerű vizsgálati célpontokat találtak, ugyanis néhány helyen a robot számára könnyen elérhető az alapkőzet. Eddig még senki nem látta ezt a szokatlanul sötét, szürreális tájat. Az irányítóközpontba eljutott képekből az is kiderült, hogy a robotjármű tökéletes állapotban élte túl a landolást, mondta Matt Wallace, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa.

A Spirit űszonda indulását több nappal el kellett halasztani az útját elálló légzsákok miatt, az Opportunity előtt azonban nincsenek ilyen akadályok, legalábbis az első képekből ezt deríteték ki a kutatók. Az űrjármű észak-északkeleti irányba néz.

Az Opportunity robotjármű leszállóegysége a légzsákokon való pattogás után az egyik oldalára ékezett, és a leszállást követően sikeresen felvette a kapcsolatot a földi irányítóközponttal, derült ki az amerikai űrkutatási hivatal beszámolójából. Az Opportunity a marsi egyenlítő közelében elterülő Terra Meridiani síkságon landolt, körülbelül 10600 kilométerre a Spirittől.

A NASA két űrszondája, a Spirit és az Opportunity ugyanazzal a felszereléssel rendelkezik, hiszen a feladatuk is megegyező: a víz és az élet nyomainak a felkutatása. Bár az irányítók első becslései szerint az Opportunity huszonnégy kilométerrel elvétette a kijelölt leszállóterület közepét, a tudományos kutatómunkát ez nem befolyásolja, mivel a robotjármű így is elegendő szürke hematitot fog találni, amely általában víz jelenlétében keletkezik.

Panorámakép a landolás helyszínéről
Sehol egy marslakó

Egymást utánozzák

Az Opportunityt tartalmazó leszállóegység is ugyanazzal a technikával ereszkedett le a Marsra, mint három héttel korábban a Spirité. Miután bevágódott a Mars légkörébe, hővédő pajzs óvta a túlhevüléstől. Két perccel a talajfogás előtt kinyitotta fékező ejtőernyőjét, majd felfúvódó légzsákok vették körül, néhány másodperccel a talajfogás előtt még begyújtotta négy helyzetstabilizáló rakétáját. Tizenöt méteres magasságban már csak a légzsákok maradtak rajta, és innen szabadesésben tette meg ereszkedésének és négyszázmillió kilométeres útjának az utolsó szakaszát.

Felváltva dolgoznak

Tekintve, hogy a Mars is a Földhöz hasonlóan forog saját tengelye körül, így míg a vörös bolygó egyik felén éjszaka, a másik felén nappal van, írta az MTI. Ennek következtében a két szonda váltott műszakban dolgozik majd, tehát míg az egyik megkezdi munkanapját, a másik éppen akkor tér nyugovóra. A Marson egyébként egy nap 41 perccel hosszabb, mint a Földön.

Gondok a memóriával

Néhány órával az Opportunity leszállása előtt a NASA mérnökei kiderítették: a Spirit kommunikciós problémáit vagy két Flash memória, vagy a memóriakezelő szoftver okozza. A szakembereknek sikerült megoldaniuk, hogy a Spirit ne indítsa magát újra naponta többször, így már megbízhatóan tudnak kommunikálni vele. A robotjármű állapota már nem kritikus, csupán súlyos, de még sokat kell dolgozni a teljes helyreállítás érdekében mondta Peter Theisinger, a projekt irányítója.