Valér
4 °C
8 °C

Fotót küldött a Marsról az európai szonda

2003.12.04. 12:38
Elkészítette első fotóját a Marsról az Európai Űrügynökség (ESA) szondája. A Mars Express öt és félmillió kilométer távolságból fotózta le az égitestet. Az űreszköz fedélzetén található nagyfelbontású sztereó kamerával minden eddiginél jobb, háromdimenziós felvételeket lehet majd készíteni a bolygóról, és a kutatók remélik, hogy segítségével egyszer és mindenkorra megoldódik a marsi "arc" rejtélye is.
A fénykép december elsején készült, és harmadikán, szerdán hozták nyilvánosságra. A szonda hat hónapos út után már közel került a bolygóhoz, amit karácsonykor ér majd el. Ekkor bocsátja útjára a Beagle 2 nevű leszállóegységet, melynek feladata az lesz, hogy élet nyomai után kutasson a Marson.

A felvételeket a Mars Express fedélzetén található nagyfelbontású sztereó kamerával (High Resolution Stereo Camera, HRSC) készítették. Ez az első ilyen kamera, amit más bolygók kutatására használnak. A HRSC minden eddiginél jobb, színes, három dimenziós felvételeket készít majd a bolygó felszínéről.

Tengerfenék

A felvétel szokatlan, mivel a Mars olyan szögben van rajta megvilágítva, és olyan szögből látszik, ahogy a Földről sohasem, írta a Space.com. A felvétel felső részén a bolygó északi síkságai láthatók. Itt a felszínen hatalmas szikladarabok, vulkanikus üledék és szélfútta poralakzatok találhatók. Egyes feltételezések szerint itt óceánok voltak milliárd évekkel ezelőtt.

A kép felbontása - a távolság miatt - nem olyan jó, mint a Hubble űrteleszkóp vagy a Mars körül keringő kutatóműholdak felvételeié, de azt bizonyítja, hogy a kamera rendeltetésszerűen működik, mondta a BBC-nek HRSC-csapat vezetője, Gerhard Neukum professzor.

A kamerarendszer első feladata a Beagle két leszállási helyének meghatározása lesz. A szonda az Isidis Planitia nevű medencében száll majd le, mely a déli féltekéjén található felföldek és az északi, alacsonyabb síkságok határán helyezkedik el. A HRSC készít majd felvételeket a NASA Mars-járójáról, a Spiritről is, ami január negyedikén száll le a Gusev-kráterben.

Arckép is készül

Neukum reméli, hogy a komoly tudományos kutatások mellett a képek fényt deríthetnek a marsi "arc" rejtélyére is. A legtöbb tudós az alakzatról azt gondolja, hogy véletlenről van szó, nem pedig egy idegen civilizáció alkotásáról.

A NASA már több szondáját is a területre küldte, hogy megcáfolja ez utóbbi feltételezést. Sokan azonban még most sem fogadják el a bizonyítékokat. "Emailekkel bombáznak a világ minden részéről, hogy bizonyítsuk be: a NASA hazudik" - mesélte Neukum. A Mars Expresst ezért elküldik majd az arcot is lefotózni, hogy fényt derítsen a rejtélyre.