Ervin
12 °C
28 °C

A Marsról fotózta a Földet az űrszonda

2003.05.23. 08:54
A Mars térségéből készített, a Földet ábrázoló fényképet hozott honlapján nyilvánosságra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön.
A fényképet a Mars körül keringő Mars Global Surveyor amerikai űrszonda készítette május 8-án, amikor Földünkön greenwichi középidő szerint délután 1 óra volt.

A Jupiter is benne van

A felvétel 138 millió kilométer távolból ábrázolja a Földet, sőt látható a Hold, és a háttérben a Jupiter is. Ebből a messzeségből bolygónk ragyogó világoskék csillagnak látszik. A felvétel kinagyításával kivehetővé vált az Egyesült Államok középső és keleti vidéke, Dél-Amerika északi térsége, valamint Közép-Amerika, illetve a Mexikói-öböl egy-egy része.

Bár a Jupiter távolabbi pályán kering a Naptól, mint a Föld és a Mars, mégis rákerült fényképre, tekintve, hogy fotózás idején a Nap "másik oldalán" tartózkodott.

Világoskék pont

A Mars vidékéről most először sikerült lencsevégre kapni a Földet. Hat éve a Pathfinder amerikai szonda próbálkozott meg bolygónk lefényképezésével, de közbeszólt a marsi időjárás: egy felhőréteg takarta el rálátást.

Földünkről - más égitest vidékéről - először 1968 karácsonyán készült fénykép. Az Apollo-8 amerikai űrhajó háromtagú legénysége ekkor érkezett meg a Holdhoz, és fényképezte le a Földet mintegy 400 ezer kilométer távolságból.

Jóval messzebbről, 6,4 milliárd kilométer távolból, 1990-ben a Naprendszerből kifelé tartó Voyager-1 amerikai űrszonda kamerája visszapillantott, és lefotózta bolygónkat, amely parányi világoskék pontnak látszik a felvételen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!