Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Marsról fotózta a Földet az űrszonda

2003.05.23. 08:54
A Mars térségéből készített, a Földet ábrázoló fényképet hozott honlapján nyilvánosságra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA csütörtökön.
A fényképet a Mars körül keringő Mars Global Surveyor amerikai űrszonda készítette május 8-án, amikor Földünkön greenwichi középidő szerint délután 1 óra volt.

A Jupiter is benne van

A felvétel 138 millió kilométer távolból ábrázolja a Földet, sőt látható a Hold, és a háttérben a Jupiter is. Ebből a messzeségből bolygónk ragyogó világoskék csillagnak látszik. A felvétel kinagyításával kivehetővé vált az Egyesült Államok középső és keleti vidéke, Dél-Amerika északi térsége, valamint Közép-Amerika, illetve a Mexikói-öböl egy-egy része.

Bár a Jupiter távolabbi pályán kering a Naptól, mint a Föld és a Mars, mégis rákerült fényképre, tekintve, hogy fotózás idején a Nap "másik oldalán" tartózkodott.

Világoskék pont

A Mars vidékéről most először sikerült lencsevégre kapni a Földet. Hat éve a Pathfinder amerikai szonda próbálkozott meg bolygónk lefényképezésével, de közbeszólt a marsi időjárás: egy felhőréteg takarta el rálátást.

Földünkről - más égitest vidékéről - először 1968 karácsonyán készült fénykép. Az Apollo-8 amerikai űrhajó háromtagú legénysége ekkor érkezett meg a Holdhoz, és fényképezte le a Földet mintegy 400 ezer kilométer távolságból.

Jóval messzebbről, 6,4 milliárd kilométer távolból, 1990-ben a Naprendszerből kifelé tartó Voyager-1 amerikai űrszonda kamerája visszapillantott, és lefotózta bolygónkat, amely parányi világoskék pontnak látszik a felvételen.