Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Még két este gyönyörködhetünk az évtized üstökösében

2007.01.13. 10:27
Egy egyszerűbb távcsővel még két este megfigyelhető a Naphoz közeledő McNaught üstökös, ami napok óta izgalomban tartja hazánkban is a műkedvelő, amatőr és hivatásos csillagászokat, az égi jelenség iránt érdeklődőket és az asztrofotósokat.

Az új évezred első évtizedének eddigi legfényesebb, a Földről is megfigyelhető üstököse látható ezekben a napokban esténként. A Robert McNaught ausztrál csillagász által, 2006 augusztusában felfedezett, C/2006 P1 "kódnevű" száguldó kődarab január 7-én volt észlelhető először Magyarországon. Ekkor fényessége már akkora volt, mint az esti égbolt legfényesebb csillagaié, kedden (9-én) már jócskán meg is haladta azt.


Napnyugta után kell figyelni

A csillagaszat.hu híre szerint az üstököst a kora esti égbolton, közvetlenül napnyugta után érdemes megkeresni. Az üstökös ekkor alacsonyan, a nyugati horizont felett pillantható meg, tehát érdemes olyan megfigyelőhelyet választani, ahonnan szabad kilátás nyílik nyugat felé. A fővárosban a Hármashatár-hegy, illetve az Erzsébet-kilátó ideális hely a "kometszpottingra".


A Naptól jobbra lehet kiszúrni

A csillagászok szerint szombaton este még mindenképp érdemes próbálkozni az objektum megfigyelésével - ha az időjárás is a kegyeibe fogadja az érdeklődőket. Egy kisebb távcsövet azért nem árt magunkkal vinni, mert szabad szemmel nehezen vehető észre a naplemente utáni vöröses égbolton a McNaught.


A csillagaszat.hu-n több (és szebb) fotókat találni az égi jelenségről

Szombaton negyed ötkor megy le a Nap, ekkor kell a Naptól kicsit jobbra fel pásztázni az eget. A tájékozódást segítheti, ha előbb megkeressük az Esthajnalcsillagot (azaz a Vénuszt), ami a Naptól balra látható most: az üstökös pedig a Vénuszhoz képest alacsonyabban figyelhető meg. A rövidke csóváját mutató üstökös nem sokkal öt óra előtt tűnik el a horizont mögött. Vasárnap már csak csekély esély lehet a megpillantására, a Nap négy óra húsz perckor nyugszik le, az üstökös 16 perc múlva követi, de talán még így is érdemes kimenni egy fényszennyezéstől mentes, csendes, magaslati pontra.