Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mikrobák termelik a marsi metánt?

2004.03.29. 11:06
Az élet jele is lehet a kutatók szerint a Mars atmoszférájában kimutatott metán. A gázt először földi teleszkópokkal fedezték fel, de létezését most megerősítette az európai űrhivatal Mars Express szondája is. A metán csak rövid ideig marad meg a bolygó légkörében, a kutatók ezért úgy gondolják, hogy valamiképpen folyamatosan újratermelődik. Ennek két módja lehet: vagy aktív vulkánok vannak a Marson, de ilyet eddig nem találtak, vagy mikrobák termelik a gázt.
A metánt tavaly a hawaii infravörös teleszkóppal és a Chilében lévő Déli Gemini távcsővel detektálták, de most a Mars Express fedélzetén található planetáris Fourier-spektrométer (FPS) is kimutatta a gáz jelenlétét, írta a BBC.

Ezenkívül a világ legnagyobb távcsövével, a szintén hawaiion található Keck ikerteleszkóppal is keresték a gáz jeleit, de a csillagászok egyelőre még nem hozták nyilvánosságra az eredményeket.

Nem stabil

A metán nem stabil molekula a marsi légkörben, ha nem pótlódik, néhány száz év alatt teljesen eltűnik. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy valamiképpen folyamatosan újratermelődik. Ennek két módja lehet: vagy aktív vulkánok vannak a Marson, de ilyet eddig még nem találtak, vagy mikrobák termelik a gázt.

Ha mégis vulkanikus aktivitás felelős a metán jelenlétéért, annak messzemenő következményei lehetnek: a hő megolvaszthatja a felszín alatt lévő hatalmas jégtömegeket, így akár életre alkalmas körülményeket is teremthet, vélik a kutatók.

A Földön a baktériumok hidrogénből és szén-dioxidból állítják elő a gázt. A metánt termelő földi mikrobáknak nincs szükségük oxigénre a túléléshez, a kutatók ezért lehetségesnek tartják, hogy ez a típus él a Marson is.

A januárban leszállt roverek ezt a kérdést nem tudják megválaszolni, ugyanis ezeket elsősorban geológiai munkára tervezték. Az elveszett Beagle 2 azonban hordozott olyan műszereket, melyekkel ki tudta volna mutatni a metánt a légkörben.