Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Mikrobák termelik a marsi metánt?

2004.03.29. 11:06
Az élet jele is lehet a kutatók szerint a Mars atmoszférájában kimutatott metán. A gázt először földi teleszkópokkal fedezték fel, de létezését most megerősítette az európai űrhivatal Mars Express szondája is. A metán csak rövid ideig marad meg a bolygó légkörében, a kutatók ezért úgy gondolják, hogy valamiképpen folyamatosan újratermelődik. Ennek két módja lehet: vagy aktív vulkánok vannak a Marson, de ilyet eddig nem találtak, vagy mikrobák termelik a gázt.
A metánt tavaly a hawaii infravörös teleszkóppal és a Chilében lévő Déli Gemini távcsővel detektálták, de most a Mars Express fedélzetén található planetáris Fourier-spektrométer (FPS) is kimutatta a gáz jelenlétét, írta a BBC.

Ezenkívül a világ legnagyobb távcsövével, a szintén hawaiion található Keck ikerteleszkóppal is keresték a gáz jeleit, de a csillagászok egyelőre még nem hozták nyilvánosságra az eredményeket.

Nem stabil

A metán nem stabil molekula a marsi légkörben, ha nem pótlódik, néhány száz év alatt teljesen eltűnik. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy valamiképpen folyamatosan újratermelődik. Ennek két módja lehet: vagy aktív vulkánok vannak a Marson, de ilyet eddig még nem találtak, vagy mikrobák termelik a gázt.

Ha mégis vulkanikus aktivitás felelős a metán jelenlétéért, annak messzemenő következményei lehetnek: a hő megolvaszthatja a felszín alatt lévő hatalmas jégtömegeket, így akár életre alkalmas körülményeket is teremthet, vélik a kutatók.

A Földön a baktériumok hidrogénből és szén-dioxidból állítják elő a gázt. A metánt termelő földi mikrobáknak nincs szükségük oxigénre a túléléshez, a kutatók ezért lehetségesnek tartják, hogy ez a típus él a Marson is.

A januárban leszállt roverek ezt a kérdést nem tudják megválaszolni, ugyanis ezeket elsősorban geológiai munkára tervezték. Az elveszett Beagle 2 azonban hordozott olyan műszereket, melyekkel ki tudta volna mutatni a metánt a légkörben.