Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Meghódítják az űrt az oroszok

2008.01.25. 07:02
Az oroszok azt tervezik, hogy 2009 végéig pályára áll gps-rendszerük 24 műholdja, 2015-re meg elkészülhet az Amuri területen épülő űrkikötő.

Az orosz űrügynökség módosítja a Glonaszsz műholdas helyzetmeghatározó rendszer terveit, a műholdak számát az eredetileg tervezett 24-ről 30-ra növeli, 2015-ben felbocsátja az első űrhajót az Amuri területen építendő Keleti - Vosztocsnij - űrrepülőtérről - közölte Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz elnöke csütörtökön.

Megépítik

A Vesztyi-24 hírtelevízióban nyilatkozó Perminov beszámolt arról, hogy minden szükséges döntés megszületett a Vosztocsnij űrrepülőtér felépítéséről. Eldöntötték, hogy 2015-ben indul onnan az első űrjármű - egy Progressz teherszállító - a Nemzetközi Űrállomásra, később azonban űrhajósok is útnak indulnak onnan. (Az új űrrepülőtér építéséről azóta van szó, amióta a Szovjetunió széthullásával Bajkonur külföldre, Kazahsztánba került.)

Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettes szerdai éles bírálatát követően Perminov arról is beszámolt, hogy 2009 végére pályára állítják a Glonaszsz rendszer 24 mesterséges holdját, ennyit terveztek eredetileg. Számukat azonban 30-ra növelik, s ezek közül négy tartalék lesz: az egyik a világűrben, a másik három a Földön. A 24 pályára állított műholddal a rendszer teljes egészében megkezdi működését. Perminov reményét fejezte ki, hogy 2008 végére megjelenik az a kereskedelmi-szolgáltató hálózat, amely a fogyasztókat ellátja a Glonaszsz használatához szükséges berendezésekkel.

A Roszkoszmosz elnöke azonban beismerte: egyelőre gondok vannak az egész országot lefedő digitális térképekkel. Ezért idén a fő feladat a fogyasztói készülékek és a digitális térképek kidolgozása, illetve a megfelelő jogszabályok megalkotása lesz. Perminov hozzátette: az orosz Glonaszsz rendszer létrehozására 2009-ig 1,5 milliárd dollárt szánnak.

A helyzetmeghatározó rendszerrel kapcsolatban Jevgenyij Zsalkovszkij, a fogyasztóknak szánt berendezéseket gyártó JJ-Group alelnöke elmondta: az orosz fogyasztói készülékek mind az amerikai GPS, mind a Glonaszsz rendszerrel használhatók lesznek, s a gyártók az ehhez szükséges chipek megjelenését várják.

A Roszkoszmosz honlapján olvasható közlemény szerint Bajkonurból április 8-án indul az űrállomásra a Szojuz TMA-12 űrhajó, amelynek legénységében ott lesz Ko Szan, az első dél-koreai űrhajós. Bajkonurban már dolgozik egy dél-koreai csoport, s olyan berendezéseket készít elő Ko Szan számára, amelyeket már február 5-én útnak indítanak a Nemzetközi Űrállomásra egy Progressz M-63 típusú űrhajón. Ko Szan tíz napig dolgozik majd az állomáson, s aztán a Szojuz TMA-12 fedélzetén tér vissza Földre.