Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Melegszik a vörös bolygó

2007.04.30. 16:52
A Mars jégsapkája is elolvadhat a bolygón elindult klímaváltozás következtében, derítették ki a NASA kutatói. Az égitest most fél fokkal melegebb, mint a hetvenes években.

Gyors klímaváltozás indult el a Marson, emiatt elolvadhat a vörös bolygó déli jégsapkája, írja a Sunday Times. A Mars a hetvenes évek óta 0,5 fokot melegedett, ami azt jelenti, hogy a bolygó klímája hasonló ütemben változik, mint a Földé, állapította meg Jonathan Lake, a NASA kutatója.

Mivel a Marson ismereteink szerint nincsen élet, az ottani klímaváltozás természetes folyamat lehet, és eltér a Földön tapasztalttól. Az általános felmelegedésért Lori Fenton, egy másik NASA-kutató, a hősugárzás mértékének és a felszín hőmérsékletének változásait teszi felelőssé.

Egyre több a sötét folt

Fenton a Mars felszínéről a hetvenes években készült hőtérképeket hasonlította össze azokkal, amiket több mint két évtizeddel később a Mars Global Surveyor gyűjtött. Ebből kiderült, hogy az eltelt időszakban megnövekedett a sötét foltok száma.

A felszín elsötétedése olyan területeket jelez, amik több hőt nyelnek el, és ezt aztán visszasugározzák a marsi légkörbe. A kevés fényt elnyelő, világosabb és a sötét területek közötti hőmérsékletkülönbség homokviharokat okoz, és a kutatók elképzelése szerint az ennek nyomán létrejövő körforgás melegíti fel a bolygót.