Illés
17 °C
28 °C

Melegszik a vörös bolygó

2007.04.30. 16:52
A Mars jégsapkája is elolvadhat a bolygón elindult klímaváltozás következtében, derítették ki a NASA kutatói. Az égitest most fél fokkal melegebb, mint a hetvenes években.

Gyors klímaváltozás indult el a Marson, emiatt elolvadhat a vörös bolygó déli jégsapkája, írja a Sunday Times. A Mars a hetvenes évek óta 0,5 fokot melegedett, ami azt jelenti, hogy a bolygó klímája hasonló ütemben változik, mint a Földé, állapította meg Jonathan Lake, a NASA kutatója.

Mivel a Marson ismereteink szerint nincsen élet, az ottani klímaváltozás természetes folyamat lehet, és eltér a Földön tapasztalttól. Az általános felmelegedésért Lori Fenton, egy másik NASA-kutató, a hősugárzás mértékének és a felszín hőmérsékletének változásait teszi felelőssé.

Egyre több a sötét folt

Fenton a Mars felszínéről a hetvenes években készült hőtérképeket hasonlította össze azokkal, amiket több mint két évtizeddel később a Mars Global Surveyor gyűjtött. Ebből kiderült, hogy az eltelt időszakban megnövekedett a sötét foltok száma.

A felszín elsötétedése olyan területeket jelez, amik több hőt nyelnek el, és ezt aztán visszasugározzák a marsi légkörbe. A kevés fényt elnyelő, világosabb és a sötét területek közötti hőmérsékletkülönbség homokviharokat okoz, és a kutatók elképzelése szerint az ennek nyomán létrejövő körforgás melegíti fel a bolygót.