Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Elindult a Marsra a második terepjáró

2003.07.08. 08:48
Egy újabb műszaki hiba miatt kis késéssel ugyan, de - közép-európai idő szerint - kedd reggel röviddel öt óra után Cape Canaveralról útnak indították a második marsjárót.
Az Opportunity nevű amerikai önjáró Mars-robot indítását már két hete sorozatosan halasztgatták, legutóbb azért, mert a Delta II hordozórakéta szigetelőrétegén végeztek el még egy alapos ellenőrzést a NASA, az amerikai űrhivatal szakemberei. Korábban a hordozórakéta első lépcsőjével is gondok voltak.

Most viszont hét másodperccel a kitűzött start előtt a visszaszámlálás ált le, azonban gyorsan sikerült kideríteni és elhárítani a zavar okát, és újraindítani a visszaszámlást. A start így mindössze negyvenhárom percet késett a kitűzött időponthoz képest. A marsjáró a tervek szerint január végén érkezik meg a bolygóra.

Nyomokat keresnek

Az Opportunity a második NASA-robot, amely az élet esetleges nyomait, illetve vízre utaló jeleket keres majd a Marson. A floridai Cape Canaveralról június 10-én indult útjára az Opportunity ikertestvére, a Spirit.

A tervek szerint mindkét hatkerekű önjáró robot a jövő év elején a Mars egyenlítőjének közelében, két különböző helyen száll le. Naponta mintegy száz métert barangolnak majd be a Mars felszínén, miközben méréseket végeznek és fényképeznek. Fő feladatuk, hogy kimutassák víz és az esetleges volt, vagy talán még most is létező élet nyomait a Marson.