Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a Marsra a második terepjáró

2003.07.08. 08:48
Egy újabb műszaki hiba miatt kis késéssel ugyan, de - közép-európai idő szerint - kedd reggel röviddel öt óra után Cape Canaveralról útnak indították a második marsjárót.
Az Opportunity nevű amerikai önjáró Mars-robot indítását már két hete sorozatosan halasztgatták, legutóbb azért, mert a Delta II hordozórakéta szigetelőrétegén végeztek el még egy alapos ellenőrzést a NASA, az amerikai űrhivatal szakemberei. Korábban a hordozórakéta első lépcsőjével is gondok voltak.

Most viszont hét másodperccel a kitűzött start előtt a visszaszámlálás ált le, azonban gyorsan sikerült kideríteni és elhárítani a zavar okát, és újraindítani a visszaszámlást. A start így mindössze negyvenhárom percet késett a kitűzött időponthoz képest. A marsjáró a tervek szerint január végén érkezik meg a bolygóra.

Nyomokat keresnek

Az Opportunity a második NASA-robot, amely az élet esetleges nyomait, illetve vízre utaló jeleket keres majd a Marson. A floridai Cape Canaveralról június 10-én indult útjára az Opportunity ikertestvére, a Spirit.

A tervek szerint mindkét hatkerekű önjáró robot a jövő év elején a Mars egyenlítőjének közelében, két különböző helyen száll le. Naponta mintegy száz métert barangolnak majd be a Mars felszínén, miközben méréseket végeznek és fényképeznek. Fő feladatuk, hogy kimutassák víz és az esetleges volt, vagy talán még most is létező élet nyomait a Marson.