Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Nyugtalankodik a Nap

2003.10.27. 17:29
A Földet pénteken elérő koronaanyag-kilökődés kisebb zavarokat okozott a repülőgépek kommunikációs rendszerében és a műholdas telefonokban, de nagyobb problémák egyelőre nem léptek föl. A hét elején újabb gázfelhők érik el bolygónkat. A csillagászok szerint a napviharok megzavarhatják a műholdas kommunikációs rendszereket és veszélyt jelenthetnek a földi áramhálózatokra is.
Pénteken egy koronaanyag-kilökődésből (Coronal Mass Ejection, CME) származó szuperforró gázfelhő érte el a Föld felső légrétegeit, mely kisebb zavarokat okozott a repülőgépek kommunikációs rendszerében és a műholdas telefonokban, írta a Space.com. Nagyobb problémákról nem érkezett jelentés, bár a vihar alatt néhány utasszállító gépnek át kellett váltania más műholdas csatornákra.

Növekszik

CME
Ez a kilökődés a 484-es számú napfoltból származott. Ez a folt az elmúlt napokban folyamatosan növekedett, most körülbelül akkora az átmérője, mint a Jupiternek, és pontosan a Föld felé van fordulva. A napfoltból szerdán törtek elő a szuperforró gázok, közölte az amerikai oceanográfiai és légköri felügyelet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

A CME-gázok általában kettő-négy nap alatt érik el a Földet, de érkezésüket pontosan még a csillagászok sem tudják megjósolni. A pénteki felhők például órákkal korábban értek ide a jósoltnál.

Még egy folt

Időközben egy másik hatalmas napfolt is képződött, mely két kitörést is produkált, a legutóbbit vasárnap. Ezek a gázfelhők a hét elején érhetik el a bolygónkat. A csillagászok szerint ez a 486-os számú napfolt is lassan a Föld felé fordul, és a kettő együtt további viharos űridőjárást okozhat a következő hetekben.

"A csillagászok nem is emlékeznek arra, hogy mikor jelent meg utoljára két Jupiter-méretű folt egyszerre a Napon" - írja a NASA weboldala, a Spaceweather.com. A napfoltok relatíve hűvösebb területek a Nap felszínén, ahol mágneses energia tör föl, gyakran a napkitöréseket megelőzően.

A második napfolt először csütörtökön produkált koronaanyag-kilökődést, de ekkor még nem fordult teljesen felénk. A második, vasárnapi CME már a Föld felé irányult, várhatóan hétfő este éri el a bolygót. A jelenség méreteit egyelőre nem lehet megjósolni.

Megzavarodnak a műholdak

Hasonló jelenségek korábban is okoztak problémákat a műholdas kommunikációban. 1997-ben az AT&T Telestar 401 műholdját iktatta ki egy napvihar, 1998 májusában a PanAmSat Galaxy IV-ese ment tönkre. Ez a műhold többek között pénzkiadó automaták és repülőgépek kommunikációjáért volt felelős. 2000 júliusában számos műhold vált időszakosan elérhetetlenné, másoknak pedig navigációs problémáik adódtak. Emiatt megeshet, hogy a műholdak üzemeltetői egy időre kikapcsolják a szerkezeteket, hogy így csökkentsék a károsodás esélyét.

Még a mobiltelefonok is megzavarodhatnak napviharok idején, illetve problémák léphetnek fel az energiaellátásban is. 1989-ben egy napvihar miatt lekapcsolódtak a biztosítékok a kanadai Hydro-Québec erőműben, emiatt teljes Québec áram nélkül maradt kilenc órán keresztül. A probléma majdnem átterjedt Amerikába is.