Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A halál gondolatával játszik a NASA

2007.05.07. 09:38
A NASA az évekig tartó űrrepülés kockázataival foglalkozik. A sugárzástól kezdve a halál lehetőségéig sok mindenről szó esik az erről szóló dokumentumban, de arról nem, hogy bírja ki a legénység a hosszú utat szex nélkül.

Hogyan szabadulhatunk meg egy holttestől a három évig tartó Mars expedíción? Mikor kell feladni a küzdelmet egy kritikus állapotban lévő űrhajósért, ha az értékes oxigént felhasználva veszélyezteti a legénység többi tagjának életét? Ezekhez hasonló gyakorlati és etikai kérdések boncolgatásába kezdett nemrég a NASA, mivel azt tervezi, hogy harminc éven belül eljut a Marsra, és a bolygó felfedezése után alaposabban feltérképezi a világűrt, közölte a CNN az AP birtokába került dokumentumokra hivatkozva.

Az űrkutatási hivatal orvosai és tudósai remélik, hogy külső szakértők és bioetikusok bevonásával néhány éven belül állást tudnak foglalni a kérdésekben, és segítséget tudnak nyújtani a misszió résztvevőinek a kritikus döntések meghozatalában. Eljöhet ugyanis az az idő, amikor mérlegelni kell, hogy egy halálán lévő űrhajós megmentése vagy a küldetés teljesítése a fontosabb.

A szex tabu

Van néhány kérdés, amit már meg is válaszoltak. Így például az űrhajós pályafutása során nem lehet kitéve nagyobb mértékű sugárzásnak, mint ami 3 százalékkal emeli meg a rák kockázatát, és a legénység tagjai nem dolgozhatnak többet heti 48 óránál.

Van azonban egy téma, ami a jelek szerint túl kényes ahhoz, hogy érintsék; hogyan birkózzanak meg egészséges férfiak és nők éveken keresztül a szexuális vágyaikkal? Az űrszex kérdésével a dokumentum egyáltalán nem foglalkozik, mivel az egészségügyi szakértők szerint ez magatartási kérdés, és nem az ő hatáskörük. A pennsylvaniai egyetem bioetikusa, Paul Root Wolpe szerint azonban előbb vagy utóbb ezzel is foglalkozni kell, és a döntés, hogy koedukált legénységet képezzenek ki, újabb vitákat eredményez.

Nem lesz segítség

Sokan úgy gondolják, hogy a NASA eddig nem szentelt megfelelő figyelmet annak a lehetőségnek, hogy valaki egészségügyi okokból haljon meg az űrhajó fedélzetén. A hivatal három eddigi legnagyobb tragédiája - az Apollo-1-, a Challanger- és a Columbia-katasztrófa - technikai problémák miatt következett be.

Annak ellenére, hogy NASA története során még nem volt példa arra, hogy egészségügyi probléma miatt kellett volna megszakítani egy missziót, Story Musgrave amerikai űrhajós örvendetesnek tartja, hogy foglalkoznak a témával.

Jelenleg, ha egy űrhajós kritikus állapotba kerülne, megkaphatná a szükséges segítséget a Földön. De egy Mars-expedíció esetén sokkal bonyolultabb lenne a helyzet, mivel a legközelebbi kórház több millió mérföldre lenne. Az is órákig tartana, amíg a rádión közölt segélykérésükre választ kapnának.

Megelőző védekezés

Az űrhajósoknak, akik a Marsra indulnának, nem csak a szokásos fizikai kockázatokkal kellene számolniuk, hanem az évekig tartó elszigeteltség miatti pszichológiai hatásokkal is. A NASA fontolgatja, hogy az esetleges vészhelyzeteket elkerülésére megelőző műtéteket hajtsanak végre az űrhajósokon (például távolítsák el a vakbelüket), és kötelezzék őket arra, és rendelkezzenek arról az esetről, ha élet és halál között lebegnek. Azt is fontolgatják, hogy maximálják a misszió résztvevőinek életkorát, és javasolják számukra, hogy spermáikat és petesejtjeiket fagyasztassák le, mert a hosszú út során őket ért sugárzás növelheti a genetikai mutáció kockázatát.

Felmerült továbbá a genetikai szűrés lehetősége is a legénység tagjainak kiválasztására, de ez ma még nem engedélyezett. A szakértők óvatosságra intenek az eljárással kapcsolatban, mivel ez azt jelentené, hogy a munkavállalás és a karrier lehetőségét genetikai információk alapján korlátozzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?