Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Jövő őszig állnak az űrsiklók

2003.10.06. 15:12
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) jövő őszre halasztotta a Columbia katasztrófája utáni első űrsiklófellövést. A siklókra robotkarral irányítható kamerát szerelnek, hogy az esetleges sérüléseket meg lehessen vizsgálni.
A jövő év tavaszára tervezett időpont az űrrepülőgépeken végzett több beavatkozás és az elhúzódó ellenQrzések miatt nem tartható, közölte a hétvégén a NASA. Bill Readdy repülési igazgató szerint az Atlantis repülhet először, a startra 2004. szeptember 12. és október 10. között kerülhet sor.

Lehetséges viszont, hogy az Atlantis orr-részét újra teljesen szét kell szedni. A javítási feljegyzésekből ugyanis nem tűnik ki egyértelműen, hogy az 1997-98-as nagyjavításnál valamennyi alkatrészt alaposan ellenőriztek-e. Ha ez nem így történt, az első újra repülő sikló a Discovery vagy az Endeavour lehet.

Megelőző önvizsgálat

Readdy szerint az űrrepülőgépek hordozórakétáján a külső tartályt kell még kijavítani. Ez volt az a tartály, amelyről a Columbia fellövésénél táblákban vált le a szigetelőhab, és végzetesnek bizonyult sérüléseket okozott az űrjármű szárnyán.

A NASA egy hosszú robotkarral is fel akarja szerelni a siklókat, hogy a lehetséges károkat a távirányított kamerával meg lehessen vizsgálni.

Lehet 2005-ig várni kell

A NASA eközben azt sem zárja ki, hogy az űrrepülések újraindítását 2005-ig elhalasztják. Az új irányelvek szerint ugyanis az űrrepülőgépek csakis nappal indulhatnak, hogy tiszta fényképfelvételek készülhessenek minden apró mozzanatról.

Ha nem sikerül tartani a megcélzott 2004. szeptemberi időpontot, az év novemberében és 2005 januárjában rövidebb alkalmas időszakok kínálkoznak. Ezután 2005 márciusa volna alkalmas az első fellövésre, közölte a NASA.