Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Elhaladt a Föld mellett a kisbolygó

2004.09.29. 14:15
Ilyen méretű kisbolygó évszázadok óta nem volt a Föld közelében. Bár biztonságos távolságban elkerült minket, már kisebb távcsövekkel is meg lehetett vizsgálni a ritka égi jelenséget. Legközelebb ötszáz év múlva látjuk megint a Toutatist.
Szerda délután négy órakor került a legközelebb a Földhöz a kisbolygó. Mint azt megírtuk, a négy és fél kilométer hosszú, két és fél kilométer széles Toutatis alig másfélmillió kilométerre, azaz négyszeres Föld-Hold távolságra közelítette meg bolygónkat. Utoljára 1353-ban volt ilyen közel hozzánk, legközelebb pedig 2562-ben tudjuk ilyen távolságból megvizsgálni.

Baj lenne

Komoly problémát jelentene, ha egy ilyen méretű égitest a Földnek ütközne, most azonban nem volt erről szó, a Toutatis biztonságos távolságra elkerült minket, közel negyvenezer kilométeres óránkénti sebességgel. Nem ez a legközelebbi kisbolygó, ami az utóbbi időkben elhaladt a Föld mellett, ilyen nagy azonban évszázadok óta nem járt bolygónk közelében.

Nem árt azonban az óvatosság. Ezért a kisbolygókövető világprogram keretében három obszervatórium óriástávcsöve, illetve még néhány kisebb teleszkóp tart folyamatos őrszolgálatot a veszélyesnek tűnő kisbolygók időbeni kiszűrésére. A NASA Near Earth Object (Föld-közeli, "Föld-súroló" objektum) programja jelenleg 48 olyan aszteroidát követ nyomon, amely túl közel kerülhet a Földhöz.

2004. január tizenharmadikán kilenc órán keresztül katasztrófahangulat uralkodott a kutatók körében, mivel az 2004 AS1 aszteroida egy nap leforgása alatt negyven egységgel lett fényesebb. Ez arra utalhatott, hogy gyorsan közeledik a Föld felé. A rossz időjárási viszonyok miatt csak négy obszervatórium tudta megfigyelni a 2004 AS1-t, ez pedig kevés volt a pályája pontos meghatározásához. A kétségek közt vergődő kutatók a BBC később nyilvánosságra hozott beszámolója szerint már az amerikai elnök értesítését tervezték, aki a következő napon a Hold- és Mars-utazást bejelentő beszéde helyett a közeledő aszteroidáról számolhatott volna be.

Lehetőségek

A kisbolygók eltérítésére alkalmas eszközök még nem állnak rendelkezésünkre, de ha egy valóban veszélyes kisbolygó közeledne felénk, azt még időben észlelni lehetne. Az év eleji pánik óta a NASA azon dolgozik, hogy vészhelyzet esetén összefogja az egyes lépéseket. 2015-ben egy személyzet nélküli űrhajó fellövését tervezik, amely demonstrációs célzattal nekiütközne egy kétszáz méteres aszteroidának. A hatszáz megatonnás robbanással felérő lökés az égitesttet eltérítené a pályájáról, jelentette ki az amerikai szenátus tagjai előtt Rusty Schweickart, az egykori Apolló-missziók űrhajósa.

Több évtizedes előzetes figyelmeztetés esetén a Földet fenyegető aszteroidát elegendő volna másodpercenként néhány milliméterrel arrébb mozdítani. Ehhez pedig atommeghajtású ion- vagy plazmahajtóműveket kellene alkalmazni. Az ilyen eszközök a NASA szerint már fejlesztési fázisukban vannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!