Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhaladt a Föld mellett a kisbolygó

2004.09.29. 14:15
Ilyen méretű kisbolygó évszázadok óta nem volt a Föld közelében. Bár biztonságos távolságban elkerült minket, már kisebb távcsövekkel is meg lehetett vizsgálni a ritka égi jelenséget. Legközelebb ötszáz év múlva látjuk megint a Toutatist.
Szerda délután négy órakor került a legközelebb a Földhöz a kisbolygó. Mint azt megírtuk, a négy és fél kilométer hosszú, két és fél kilométer széles Toutatis alig másfélmillió kilométerre, azaz négyszeres Föld-Hold távolságra közelítette meg bolygónkat. Utoljára 1353-ban volt ilyen közel hozzánk, legközelebb pedig 2562-ben tudjuk ilyen távolságból megvizsgálni.

Baj lenne

Komoly problémát jelentene, ha egy ilyen méretű égitest a Földnek ütközne, most azonban nem volt erről szó, a Toutatis biztonságos távolságra elkerült minket, közel negyvenezer kilométeres óránkénti sebességgel. Nem ez a legközelebbi kisbolygó, ami az utóbbi időkben elhaladt a Föld mellett, ilyen nagy azonban évszázadok óta nem járt bolygónk közelében.

Nem árt azonban az óvatosság. Ezért a kisbolygókövető világprogram keretében három obszervatórium óriástávcsöve, illetve még néhány kisebb teleszkóp tart folyamatos őrszolgálatot a veszélyesnek tűnő kisbolygók időbeni kiszűrésére. A NASA Near Earth Object (Föld-közeli, "Föld-súroló" objektum) programja jelenleg 48 olyan aszteroidát követ nyomon, amely túl közel kerülhet a Földhöz.

2004. január tizenharmadikán kilenc órán keresztül katasztrófahangulat uralkodott a kutatók körében, mivel az 2004 AS1 aszteroida egy nap leforgása alatt negyven egységgel lett fényesebb. Ez arra utalhatott, hogy gyorsan közeledik a Föld felé. A rossz időjárási viszonyok miatt csak négy obszervatórium tudta megfigyelni a 2004 AS1-t, ez pedig kevés volt a pályája pontos meghatározásához. A kétségek közt vergődő kutatók a BBC később nyilvánosságra hozott beszámolója szerint már az amerikai elnök értesítését tervezték, aki a következő napon a Hold- és Mars-utazást bejelentő beszéde helyett a közeledő aszteroidáról számolhatott volna be.

Lehetőségek

A kisbolygók eltérítésére alkalmas eszközök még nem állnak rendelkezésünkre, de ha egy valóban veszélyes kisbolygó közeledne felénk, azt még időben észlelni lehetne. Az év eleji pánik óta a NASA azon dolgozik, hogy vészhelyzet esetén összefogja az egyes lépéseket. 2015-ben egy személyzet nélküli űrhajó fellövését tervezik, amely demonstrációs célzattal nekiütközne egy kétszáz méteres aszteroidának. A hatszáz megatonnás robbanással felérő lökés az égitesttet eltérítené a pályájáról, jelentette ki az amerikai szenátus tagjai előtt Rusty Schweickart, az egykori Apolló-missziók űrhajósa.

Több évtizedes előzetes figyelmeztetés esetén a Földet fenyegető aszteroidát elegendő volna másodpercenként néhány milliméterrel arrébb mozdítani. Ehhez pedig atommeghajtású ion- vagy plazmahajtóműveket kellene alkalmazni. Az ilyen eszközök a NASA szerint már fejlesztési fázisukban vannak.