Ágnes
-1 °C
2 °C

Napvihar rongálta meg a Mars-szondát

2003.12.01. 11:27
Az elmúlt hetek megnövekedett naptevékenysége miatt kikapcsolt a NASA Mars Odyssey nevű szondájának sugárzásmérő műszere, és az irányítók nem tudták azt újraindítani, jelentette be a NASA.
A műszer feladata az volt, hogy adatokat gyűjtsön a Mars felszínén tapasztalható sugárzásról, elsősorban azért, hogy a kutatók meg tudják becsülni a későbbi űrhajósokra leselkedő veszélyeket.

Még próbálkoznak

A Mars Odyssey két éve kering a bolygó körül. A berendezés 2002 márciusától gyűjtötte az adatokat, írta a NASA sugárhajtás-kutató laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory, JPL) közleményében. Az intézet közölte: még hetekig, talán hónapokig próbálkoznak a sugárzásmérő helyreállításával, de a műszer már így is elvégezte a feladatát.

A szerkezet az október 28-ai nagy napviharban kapcsolt ki, írta a BBC. Ugyanez a vihar okozott áramszünetet Svédországban, rongált meg két japán műholdat és zavarta meg repülők és hajók navigációs rendszerét.

Élő közvetítés

Az amerikai szondának egyébként fontos feladata lesz karácsonykor, amikor az európai Beagle 2 eléri a bolygót. A Mars Odyssey lesz ugyanis elsőként olyan helyzetben, hogy tudósíthat arról, biztonságban landolt-e az európai Mars-kutató szonda.