Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kinyitotta antennáját az Opportunity

2004.01.28. 09:55
Kinyitotta fő antennáját az Opportunity amerikai marsjáró robot, ezért a szonda adatainak a továbbítására nem kell megvárni, hogy a két amerikai marsi műhold - a Mars Global Surveyor és az Odyssey - valamelyike a leszállóhely fölé érkezzen.
Az Opportunity közép-európai idő szerint vasárnap kora reggel szállt le a marsi egyenlítő közvetlen közelében a Meridiani-fennsíkon, pontosan három héttel azután, hogy ikertestvére, a Spirit a bolygó másik felén lévő Guszev kráterben érte el a Mars felszínét. Az Opportunity azóta kifogástalanul működik, mindössze fűtőrendszerében tapasztaltak nem súlyosnak tűnő problémát. A Spirit azonban a múlt hét óta kommunikációs gondokkal küszködik.

Az Opportunity várhatóan tizenegy nap múlva gördül le a leszállóegység platformjáról, hogy elinduljon első célpontjai felé.

Üledékes kőzet

A szakemberek figyelmét különösen az a sziklakerthez hasonló képződmény keltette fel, amely néhány méterre terül el a szondától. Az összehalmozódott világos színű lapos kövek keletkezését vulkáni tevékenység vagy üledékes lerakódás okozhatta. Ha ez utóbbi feltevés bizonyosodik be, úgy a köveket formáló erő a szél vagy a víz volt.

Az Opportunity végül egy 20 méter átmérőjű lapos kráterben landolt, de körülbelül egy kilométerre tőle egy nagyobb kráter is van. A földi irányítók távlati céljai között szerepel, hogy az önjáró laboratóriumot erre a területre is elvezénylik.