Jácint
16 °C
31 °C

Orosz expedíció indul a Marsra

2003.06.16. 15:55
A Nemzetközi Űrállomás építésének befejeződése után az orosz űrkutatásban megkezdik a majdani Mars-expedíció résztvevőinek kiválogatását és felkészítését. Elképzelhető, hogy az orosz űrhajózási vezetők nőket is beválogatnak a következő űrhajós-toborzás alkalmával, jelentették be a világ első űrhajósnője, Valentyina Tyereskova repülésének 40. évfordulóján Csillagvárosban. Idén nyáron két amerikai és egy európai leszállóegység is indul a vörös bolygóra, mivel a Föld és a Mars legközelebb három évszázad múlva lesz ilyen közel egymáshoz.
Az űrhajósok mellett orvosok, geológusok, biológusok és más tudományágak képviselői is repülnek a vörös bolygóra, mégpedig egy, jelenleg az ISS építése és működtetése során használt orosz Szojuz TMA űrhajó fedélzetén. Ez a típus lehetővé teszi a korábbinál magasabb asztronauták világűrbe juttatását: a jelöltek egészen 190 centiméteres testmagasságig jelentkezhetnek a feladatra.

Bárki jelentkezhet

Valentyina Tyereskova
Bővíteni kívánják azoknak a körét, akik űrutazásra jelentkezhetnek - közölte Vaszilij Ciblijev vezérőrnagy, az oroszországi űrhajós kiképzőközpont első igazgatóhelyettese hétfőn. A jelenlegi gyakorlat az, hogy Oroszországban a légierő pilótái, valamint az orosz űrkutatási hivatallal, a Roszaviakozmosszal kapcsolatban álló kutatóintézetek, vállalatok munkatársai jelentkezhetnek űrexpedícióra. A Mars-utazás esetében azonban valószínűleg az amerikai gyakorlatot alkalmazzák, vagyis bárki jelentkezhet, aki megfelel a követelményeknek.

Még nők is

Elképzelhető, hogy az orosz űrhajózási vezetők nőket is beválogatnak a következő űrhajós-toborzás alkalmával. Ezt Alekszandr Alekszandrov, az Energija rakéta- és űrhajózási vállalat szóvivője jelentette be hétfőn. Oroszország ezen a napon ünnepli a világ első űrhajósnője, Valentyina Tyereskova repülésének 40. évfordulóját, ez alkalomból ünnepséget tartottak a Moszkva melletti Csillagvárosban.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakozmosz május végén tartotta a legutóbbi űrhajós-toborzást, amelynek eredményeként kilenc fővel bővült az orosz asztronauták csapata. Jelenleg egy nő sincs köztük. Alekszandrov elmondása szerint a férfiak közül is nagyon nehéz volt az igen szigorú egészségügyi, állóképességi és szakmai követelményeknek megfelelő utánpótlás megtalálása. Mindenképpen szeretnék viszont, hogy a következő válogatás során hölgy is kerüljön a csapatba. A kilenc új űrhajós-jelölt közül négy vadászpilóta, három fő az Energija vállalatot képviseli, van továbbá egy orvos-biológus és egy mérnök is. Kiképzési idejük két év.

Idén nyáron három Mars-misszió is indul, az Európai Űrügynökség június 2-án lőtt fel egy szondát, a NASA két robotterepjárója közül az egyik június 10-én indult, a másik még ebben a hónapban követi. A tumultus oka az, hogy most csupán hét hónapba telik az út, az egyébként szükséges 10-12 hónap helyett.

Veszélyes küldetések

Mint már korábban írtuk, az eddigi harminc Mars-expedícióból csupán 12 érte el a bolygót, és a kilenc leszállási kísérletből csak három járt sikerrel, ezek mindegyike a NASA járműve volt. Az amerikai űrhivatal azonban 1999-ben két szondát is elvesztett: az egyik valószínűleg lezuhant leszállás közben, a másik elégett a légkörben, mert a kezelők véletlenül összekeverték az angol és a metrikus mértékegységeket.