Edina
-12 °C
-3 °C

Űrszemét csapódott be a pampán

2004.01.22. 16:09
Argentina északi részén kisebb személyautó méretű titokzatos szerkezet zuhant le az égből. Minden valószínűség szerint egy űrhajó feleslegessé vált alkatrészéről, vagyis űrszemétről van szó, közölte szerdán az argentin légierő.
Előző nap este a súlyos henger hatalmas robajjal csapódott be egy szántóföldön. Ennek során senki nem sérült meg. Buenos Airesből érkezett szakértők azóta megvizsgálták a berendezést, és nem találták nyomát sem radioaktivitásnak, sem kémiai anyagok okozta szennyezésnek.

A német Focus magazin értesülései szerint az argentin hadsereg csütörtökön az USA-tól kért segítséget az objektum származásának maghatározásához. Argentin katonai szakértők ugyancsak a becsapódás helyére utaznak.

Folyadék szivárog

Az argentin nemzeti űrkutatási bizottság szerint a hengeres tárgy egy Delta-2 rakéta harmadik gyorsító fokozata lehet. A tartományi kormány helyettes biztonsági minisztere szerint a lezuhant tárgy 1,6 méter magas, a hossza 3,3 méter.

Az űreszközből sárga folyadék szivárgását észlelték. Méretei alapján 500 liter lehet a tarttály térfogata. A környéken lakók erős robbanásról és lezuhanó tűzgömbről számoltak be, amely a becsapódáskor heves rázkódást idézett elő, közölte a hadsereg.

A tárgy a jelek szerint mégsem kemény fémből, például acélból, hanem inkább aluminiumból készülhetett. Ezt látszik megerősíteni, hogy nem fúródott be a földbe.

Mennydörgés Németország felett

Éles fényű villámról, zöldeskék felvillanásról és mennydörgéshez hasonló morajról számoltak be szerda hajnalban német szemtanúk. Németország középső része felett alighanem egy felizzó meteorit okozta a jelenséget, közölte az európai űrkutatási hivatal (ESA).

60-100 kilométeres magasságban robbanhatott fel a 10-50 centiméteres méretűre becsült meteorit. Rendszerint a légkörbe érő égitest nagy magasságban elég, és viszonylag ritka, hogy a földfelszínt bármi elérje belőle.