Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Lefotózták a landoló Phoenixet

2008.05.27. 12:50
A vörös bolygó körül keringõ Mars Reconnaissance Orbiter figyelemmel kísérte a Phoenix landolását, és lefotózta le a leszálló ûrszondát.

Nagy szerencse kellett ahhoz, hogy a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) le tudja fényképezni a vörös bolygóra érkezõ új ûrszondát, mert csupán 20-40 százalék volt az esélye annak, hogy a Phoenix a kamera a látómezejébe kerül.

Az MRO nagy teljesítményû HiRISE kamerája egyetlen fekete-fehér fényképet tudott készíteni, amelyen jól látható a Phoenix és az ûrszonda lefékezéséhez használt, tizenkét méter átmérõjû ejtõernyõ. A megörökített pillanatban az MRO kétszáz kilométerrel a Phoenix fölött repült el.

Az amerikai ûrkutatók még nem tudják, hogy a leszállásnak melyik fázisát sikerült lefényképezniük, de Barry Goldstein, a Phoenix-projekt vezetõje úgy véli, hogy kép nem sokkal az ejtõernyõ kibontása után készülhetett, amikor a landoló ûrszonda legfeljebb tíz kilométeres magasságban volt.

Jól látszik a háttérben a Mars barázdált felszíne

A NASA persze nem véletlenül irányította a Phoenixre az MRO kameráját. Ha valami balul sült volna el a landolás során, az ûrhivatal e fénykép segítségével találhatta volna meg a hiba okát. Az ûrkutatóknak volt okuk az aggodalomra, ugyanis az ûrtörténelem eddigi tizenhárom felszíni Mars-szondája közül csak öt ért le épségben a bolygóra. Most a szélsõséges körülmények ellenére nem volt gond, a Phoenix simán leszállt a Mars felszínére.