Bernadett
-2 °C
12 °C

Szupernóva robbantotta szét a Teremtés Pilléreit

2007.01.12. 13:56
Egy szupernóva robbanása söpörte el a Teremtés Pilléreinek elnevezett képződményeket. A gáz és kozmikus por alkotta oszlopok korábban a Hubble űrteleszkóp egyik legszebb felvételén váltak ismertté.

A Teremtés Pilléreiként ismert kozmikus oszlopok nincsenek többé - adta hírül szerdán a New Scientist. A tőlünk 7000 fényévre levő Sas-ködben található képződményt szupernóvarobbanás rombolta szét.

Szépségdíjas gázfotó

A lélegzetelállító szépségű oszlopokról a Hubble űrteleszkóp készített képeket 1995-ben. A négy fényévnyi magasságú, oszlopszerű halmazokról készült felvételeket tíz évvel később a NASA Spitzer távcsöve pontosította. Ekkor derült ki, hogy a pillérek csak a csúcsai egy nagyobb, 40 fényév kiterjedésű halmaznak. A tudósok úgy vélték, hogy a halmaz egy korábban keletkezett csillagpor-felhőnek a még alakuló, rendkívül sűrű része.

A Hubble felvétele (kép: NASA)

A Spitzer kapta lencsevégre az oszlopok vesztét is. A felvételt elemző francia Institut d'Astrophysique Spatiale intézet munkatársai arra jutottak, hogy egy szupernóva okozta forró porfelhő halad az oszlopok felé, és 1000 év múlva le is rombolja azokat. Mivel azonban a Spitzer felvétele a 7000 évvel ezelőtti állapotot mutatja (hiszen a képződmény 7000 fényév távolságra van tőlünk), tudni lehet, hogy a Teremtés Pillérei már 6000 évvel ezelőtt megsemmisültek. A kutatók az Amerikai Csillagászati Egyesület keddi ülésén jelentették be felfedezésüket.

A Spitzer felvételén is láthatók még az oszlopok (kép: NASA)

A pusztítás nyomait csak 1000 év múlva figyelhetjük meg a Földön - a szakemberek szerint csupán az oszlopok alja marad majd meg. A francia tudósok most azt kutatják, hogy ókori és középkori asztronómusok nem jegyezték-e fel az oszlopokat elsöprő szupernóvát. A robbanás ugyanis még korábban történt, és legalább 1000, legfeljebb 2000 évvel ezelőtt a Földön is látni lehetett a fényét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!