Sára, Márió
2 °C
6 °C

Újabb pofont kapott a Plútó

2007.06.15. 10:06
Nem elég, hogy a Plútót száműzték a Naprendszer bolygóinak köréből, most azt állítják a csillagászok, hogy saját kategóriájában sem a legnagyobb. Az Eris nevű törpebolygónak ugyanis a tömege és az átmérője is nagyobb.

Hiába tartozott a Plútó 76 éven át a Naprendszer bolygói közé, most már biztosan semmi esélye nincs arra, hogy visszakerüljön az elit társaságba. A 2005-ben felfedezett, korábban Xenának hívott Eris ugyanis minden tekintetben fölülmúlja.

Az Erisről már felfedezésekor megállapították, hogy átmérője nagyobb, mint a Plútóé, tavaly pedig azt is kiderítették, hogy a tömege is jóval nagyobb. A Hirek.csillagaszat.hu szerint az Eris tömegét azért tudták könnyen megmérni, mert van egy kísérője, a Dysnomia nevű hold, amely körülbelül két hét alatt járja körbe.


Annyira nem bolygó a Plútó, hogy nem is látszik a képen (forrás: Iau.org)

A kaliforniai műszaki egyetemen dolgozó Mike Brown és munkatársai a Hubble űrtávcső és a Keck obszervatórium eszközeivel 16 napon át végigkövették a két égitest mozgását, majd a közös tömegközéppont és a pontos pályaméret alapján kiszámították az Eris tömegét. Az Eris 1,27-szer nagyobb tömegű, mint a Plútó.

Az Eris a Neptunuszon túl húzódó Kuiper-öv jeges objektumai közé tartozik, ez a legtávolabbi Naprendszerhez tartozó égitest: a Naptól 14,5 milliárd kilométerre kering, és központi csillagunk körül egy teljes kört 560 földi év alatt tesz meg.