Kilenc helyett tizenkét égitest a Naprendszerünkben?

2006.08.17. 13:30
Kilencről tizenkettőre nőhet Naprendszerünk bolygóinak száma, ha a prágai, Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) több mint 2500 résztvevője elfogadja az asztronómiai újításokat. A javaslat szerint az eredetiek közül nyolc marad bolygó, a Plútó és két társa új kategóriát kap, úgynevezett plutón lesz, és melléjük kerül tizenkettedikként a Ceres, ami a legnagyobb aszteroida.

A prágai konferencián résztvevő 2500 csillagász csütörtökön dönt arról, lesz-e új Naprendszer, vagy marad a régi. "Több mint hetvenöt éve ez az első alkalom, hogy új bolygókat lássunk Naprendszerünkben" - mondta a BBC-nek Richard Binzel, a IAU reformer bizottságának tagja, amelyik a bolygók kategóriáinak újradefiniálása mellett áll.

Vitás kérdés

A javaslat mégis megosztotta a csillagászokat, Robin Catchpole a cambridgi Intézet Asztronómiai Társaság tagja szerint például nincs szükség újraértelmezni a bolygó fogalmát, ugyanis mindenki nagyon is jól érti, mi az. "A közvélemény tudja, mit kell a 'bolygó' alatt érteni: a Plútóval együtt kilenc darab nagy, domináns test a Naprendszerben. Szerintem csak összezavarjuk vele az embereket és a csillagászoknak sem lesz különösebben hasznos a változás" - mondta a BBC-nek.

A csillagászok abban a kérdésben is vitáznak, hogy a másik nyolcnál jóval kisebb Plútó kiérdemli-e a bolygó címet. A kilencvenes évek eleje óta a Naprendszerünk szélén található Kuiper-övben több Plútó-méretű égitestet találtak. Ilyen volt a Xéna becenevű 2003 UB313 nevű, bolygó-típusú objektum is. Ekkor a Plútó-vita új erőre kapott, ugyanis a mérések után kiderült, a Plútó átmérője 2360, a Xénáé pedig 3000 kilométer.

Buktatják vagy felemelik


forrás: Iau.org

A csillagászati gyűlés tervezetében a nyolc "klasszikus" bolygó (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) mellé három plutón (Plútó, Charon, Xéna) és a Ceres aszteroida kerülne Naprendszerünkben. A Charonra rendszerint a Plútó holdjaként hivatkoznak, azonban a szakértők szerint inkább ikerbolygója lehet. A Ceres pedig a legnagyobb aszteroida, a Mars és a Jupiter között található.

"Bizonyos értelemben lefokoztuk a Plútót, ugyanis kikerült a bolygó-várományosok listájáról. Más értelemben viszont menedzseljük is, ugyanis az új, plutón kategória prototípusa lesz" - mondta Owen Gingerich, az IAU bolygó-újradefiniáló bizottságának elnöke.

Feltételek

A bizottság munkájának eredményekét két fő feltételnek kell megfelelnie annak az égitestnek, ami kiérdemli a bolygó nevet. Egyfelől egy csillag körül kell keringenie, de nem lehet csillag és elegendő tömegének kell lennie ahhoz, hogy a saját gravitációja gömbölyűvé vagy közel gömbölyűvé formálja.

Az IAU bolygó-várományos listáján egy tucat további égitest szerepel, amelyek méretük és keringési pályájuk alapján bolygóvá válhatnak. Ezek között olyan távoli objektumok is szerepelnek, mint a Szedna, az Orcus, a Quaoar és a 2003 EL61, valamint három aszteroida is: a Vesta, a Pallas és a Hygiea.  • Tippek
  • Árfolyam