Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tizedik hóforduló a Marson

2004.11.05. 17:06
Hófordulót ünnepelt az amerikai önjáró robotgeológus ikerpár, amely a Marson barangolva igyekszik felderíteni a bolygó titkait: a Spirit tíz hónapja szállt le az égitestre.
A Spirit január 4-i landolását követően pontosan három hétre ikertestvére, az Opportunity a bolygó másik oldalán, jó tízezer kilométerre a Spirit leszállóhelyétől érte el biztonságban és épségben a Mars felszínét. (Ha gondolatban a földgömbre vetítenénk a két Mars-járó tartózkodási helyét, akkor a Spirit valahol az afrikai "bokszkesztyű" belső hajlatánál, a Guineai-öböl térségében, míg az Opportunity a Fidzsi-szigetektől valamivel északra lenne.)

Serénykednek

Az, hogy immár 10 hónapja kutatnak, önmagában is nagy siker, hiszen alapküldetésük időtartamát három hónapra tervezték. Most viszont, hogy már sokszorosan túlteljesítették a terveket, a földi irányítók egyre inkább bíznak abban hogy a két, hivatalos nevén Marsi Felderítő Jármű (Mars Exploration Rover) még legalább fél esztendeig ontja a Földre a tudományos adatokat és fényképeket a Marsról.

A Spirit mostanra több mint három kilométerre távolodott el leszállóhelyétől, és egy dombvonulat, a Columbia Hills megmászásának vágott neki, míg az Oportunity 1600 métert tett meg, és jelenleg egy kisebb labdarugó-stadion mérető kráter mélyén serénykedik.

Ez a két távolság a Földön tíz hónap alatt nem lenne éppenséggel fényes teljesítmény, ám a marsi körülmények között az. A két robot nagyon lassan és nem folyamatosan halad, hanem mintegy óvatosan araszolgat előre automatikus navigációs rendszerének utasításait követve.

Nem önfeledt száguldozás

A Mars-járó egy szuszra 10 másodpercen keresztül gurul másodpercenkénti 5 centiméteres sebességgel, azaz mintegy fél métert tesz meg, majd megáll. Ekkor két veszélyérzékelő kamerája felvételt készít az eléje táruló területről, és a rover számítógépe ebből előállít egy digitális térbeli modellt, amely alapján a komputer külön-külön vizsgálja a kiemelkedések, a meredekség valamint a felszíni érdesség mértékét, és megbecsüli az áthaladás veszélyességi szintjét.

Ezután követezik a kiválasztott célpont felé vezető lehetséges útvonalak meghatározása, majd azok veszélyforrásainak a számba vétele. Végül a számítógép kiválasztja azt az útvonalat, amely a célpont felé vezet és minimális veszélyt jelent a szerkezet számára. A rover ezt követően ismét elindul, és az egész folyamat kezdődik elölről.

Ugyanakkor fontos szempont az is, hogy a Mars-járóknak nem az önfeledt száguldozás a célja, hanem a tudományos szempontból érdekesnek ígérkező kövek, szikladarabok, kőzetágyak vizsgálata. Így néha egy-egy kiszemelt céltárgyuknál akár napokat is elidőznek a robotlaboratóriumok.

Kényszerpihenő

A Spirit a múlt hónapban lesántult, hat kereke közül az egyik felmondta a szolgálatot. A földi irányítás töri a fejét a hibaelhárításon. A rover többi műszere kifogástalan állapotban van, de magát a Spiritet átmenetileg kényszerpihenőre fogták.

Az Opportunity viszont szinte kicsattan az egészségtől. Esetében az okoz fejtörést, hogy miért emelkedett meg hirtelen energia-felvevő képessége. A valószínű ok az, hogy - mivel a Mars-járó egy kráter lejtőjén tartózkodik, tehát nem vízszintes, hanem ferde testhelyzetben van - napelemtáblái így a legideálisabb dőlésszögben fekhetnek neki a Nap sugarainak. A két Mars-jármű működéséhez szükséges energiát ugyanis a Nap szolgáltatja. Másik elképzelés, hogy esetleg valami rejtélyes jelenség lesöpörte az Opportunity napelemtábláira hónapok alatt lerakódott port.