Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Felrobbant a magánűrhajó

2004.08.09. 12:51
Vasárnapi tesztrepülése alatt megsemmisült a Space Transport Rubicon 1 nevű magánűrhajója, amit a cég az X Prize elnyerésére épített. A rakétának hatezer méter magasságba kellett volna emelkednie, de csak háromszáz méterig jutott.
Műszaki hiba miatt vasárnap lezuhant és összetört az X Prize elnyerésével próbálkozó egyik csapat rakétája. A balesetben senki sem sérült meg, a Rubicon 1 nevű járműben ugyanis csak három embernagyságú bábu volt.

A hét méter hosszú és egy méter átmérőjű rakéta hatvan méterre zuhant le a fellövési helytől, miután az ejtőernyője sem nyílt ki. A járművet teljesen újra kell építeni, mondta Eric Meier mérnök, a Rubicont készítő Space Transport egyik alapítója.

Nem csügged

A tervek szerint a rakétának szuperszónikus sebességre kellett volna gyorsulnia, és hatezer méteres magasságba kellett volna jutnia. A kudarc ellenére Meier nem csügged: az összetört rakétát húszezer dollárba került megépíteni, és a mérnök reméli, hogy ennyi pénzt még össze tudnak szedni egy új próbálkozáshoz. A jármű tehát viszonylag olcsó, legalábbis több millió dollárba kerülő versenytársaihoz képest. Meier és társa, Phillip Storm saját pénzükből eddig százezer dollárt fektettek a rakétába.

Több mint két tucat csapat szeretné elnyerni az X Prize tízmillió dolláros fődiját, amit az kaphat meg, aki saját erőből egy három személy szállítására alkalmas járművet két héten belül kétszer száz kilométer magasságba juttat. Eddig főleg Burt Rutan SpaceShipOne nevű űrrepülőjéről lehetett sokat hallani, ami már az első sikeres tesztrepülésen is túl van, és szeptember 29-én élesben is próbálkozik majd, illetve Brian Feeney mérnök Wild Fire nevű rakétájáról, aminek szintén szeptemberben várható a próbaútja.