Ervin
14 °C
22 °C

Történelmet írt a SpaceShipOne

2004.06.21. 20:11
A hétfőn reggel felszállt SpaceShipOne űrhajó már visszatért a Földre, így elkerülhetetlenül beírta magát a történelemkönyvekbe, mint az első magánfejlesztésű űrhajó, amely embert szállított a világűrbe. Pilótája, Mike Mevill az első civil űrhajós lett. A Mojave sivatagban több ezren nézték végig, a fellövést.
Magyar idő szerint délután háromnegyed négykor a SpaceShipOne és hordozója, a White Knight felszállt a Mojave sivatagban található űrkikötőben, és majdnem egy órával később már tízezer méteres magasságban repült, és a pilóta szerint a gép készen állt az űrutazásra, amit a földi irányítóközpontnak is jelzett, írta a CNN. Tíz perccel később megkapta az engedélyt a kilövésre, ezért a két gép felkapaszkodott tizenötezer méterre, ahol szétváltak, és Melvill rövid siklórepülés után beindította a rakétát.

Tekintse meg képeinket!
A SpaceShipOne a hangsebesség háromszorosára gyorsult fel, és rövid idő elteltével az ablakából már csak vékony kék vonalnak látszott a Föld légköre. Ezután a gép zuhanórepülésben ismét visszatért a légkörbe, és Melvill precízen leszállt ugyanazon a kifutópályán, ahonnan elindultak.

Civil űrhajós

A repülőgép fedélzetén csak a hatvankét éves Michael Melvill tesztpilóta tartózkodott, aki csaknem húszéves pályafutása során tucatnyi kísérleti repülőgép tesztpilótája volt. A SpaceShipOne korábbi próbarepülésein is közreműködött, és minden esélye megvolt rá, hogy a világ első civil űrhajósa lehet, hiszen egy hónappal ezelőtt már hatvannégy kilométeres magasságba jutott el a géppel.

Sok pénz

Mint azt már korábban is megírtuk, a Burt Rutan és vállalata, a Scaled Composites leginkább abban reménykednek, hogy először tudnak a SpaceShipOne segítségével turistákat szállítani a világűrbe, és ezzel elnyerhetik az Ansari X-Prize tízmillió dolláros fődíját. Rutan egyébként majdnem egy évtizeddel ezelőtt kezdett el foglalkozni a megfizethető és biztonságos űrutazás megvalósításával, és most a Scaled Composites vállalatável - amelyet a Microsoft egyik milliárdos vezéralakja, Paul Allen is több mint húszmillió dollárral támogatott - megvalósította az álmait.

A hatalmas összegért összesen huszonhatan versengenek, többek között John Carmack, a Doom nevű játék megalkotója is, aki nemrégiben szintén ért el sikereket, ha nem is ekkorát. A versenynek az lesz a győztese, aki magánerőből olyan űrrepülőt épít, amely képes három embert száz kilométer magasba röpíteni, illetve biztonságosan visszahozni a Földre, és két héten belül ugyanazzal a géppel megismétli a fellövést. Az X-Prize alapítvány felajánlása 2005. január elsejéig érvényes.