Árpád
-2 °C
4 °C

Márciusban újra repülnek az űrsiklók

2004.09.23. 12:45
Fél év múlva újra felszállhatnak a Columbia tragédiája óta földre kényszerült űrrepülők. A Discovery márciusban hét űrhajóssal száll fel, akik az űrrepülőgép szárnyszerkezetének javítási munkáit gyakorolják majd.
Március 6-án indítják el ismét a világűrbe az amerikai űrrepülőgépek egyikét, amely két nappal később köt ki a Nemzetközi Űrállomáson, közölte csütörtökön a Moszkva melletti Csillagvárosban Szalizsan Saripov, a Nemzetközi Űrállomásra készülő tízes számú állandó legénység orosz tagja.

Azt követően, hogy a Columbia űrsikló tavaly februárban a visszatéréskor felrobbant, repülési tilalmat vetettek ki az űrrepülőgép-flottára. "Repülési tervünkön tüntették fel a start és az összekapcsolódás dátumát" - fűzte hozzá újságírók előtt Saripov. Beszámolója szerint amerikai társával, Leroy Chiaóval a texasi Houstonban lévő űrközpontban különleges kiképzésen arra készítették fel őket, hogy miként fogadják az űrrepülőgépet és miként nyújtsanak segítséget érkező kollégáiknak.

Szerelési munkák

Az amerikai asztronauta elmondta: a Discovery hét űrhajóssal vág neki az útnak. Olyan feladatsort hajtanak majd végre, amelynek értelmében az űrrepülőgép szárnyszerkezetének az esetleges meghibásodásának a javítási munkáit gyakorolják a Föld körüli pályán az űrállomással összekötve keringve. A Columbia tragédiáját ugyanis az okozta, hogy a baloldali szárnyán az indításkor rés keletkezett, majd amikor az űrrepülőgép visszalépett a bolygónk sűrű légrétegébe a felforrósodott levegő azon keresztül behatolt az belső terébe.

Chiao közölte, hogy ők pedig - az űrállomáson hat hónapig dolgozó űrhajósok - manipulátorkarral segítik a külső teszteket, de szükség esetén ők is besegítenek a világűrbeli szerelési munkákba. A Discovery ezért nekik is szállít ennek a tevékenységnek a végrehajtására alkalmas szkafandert.

Saripov és Chiao emellett még a kikötéskor videokamerával fényképez az űrsiklót, hogy megállapíthassák: nem sérültek-e meg annak hővédő csempéi. A Discovery űrhajósai várhatóan háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe a gyakorlatok elvégzésére.

Szünetel az építés

Túl azon, hogy a Columbia 2003. február 1-jén bekövetkezett lezuhanása hét űrhajós - öt férfi és két nő - tragikus halálát okozta, azzal a következményekkel is járt, hogy fel kellett függeszteni a Nemzetközi Űrállomás építését. A nehéz és nagyméretű szerkezeti elemek, modulok ugyanis csak űrrepülőgépek rakterében voltak szállíthatóak.

A Föld körül majd 400 kilométeres magasságban keringő űrállomás háromról kétfősre csökkentett állandó legénységének a cseréjét azóta orosz Szojuz űrhajókkal, az ellátmányok eljuttatását pedig az ugyancsak orosz Progressz ember nélküli teherűrhajókkal oldják meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?