Klaudia
-4 °C
2 °C

Csak képzelődés volna a sötét anyag?

2004.02.05. 16:02
A háttérsugárzásban mért különbségeket brit kutatók szerint galaxis-halmazok is okozhatják, és a kialakuló minta az eddigi sejtésekkel szemben nem az univerzum korai időszakát tükrözi vissza. Vagy ha mégis, akkor csak alaposan eltorzítva.
A sötét anyag és a sötét energia pusztán a csillagászok, űrkutatók és asztrofizikusok elméjében létezik? Brit kutatók eredményei megkérdőjelezik a háttérsugárzás mért adataiból levont hagyományos következtetéseket.

A mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás Nobel-díjas felfedezői, Arno Allen Penzias és Robert Wilson munkássága alapján 1978 óta világszerte kutatók próbálkoznak azzal, hogy kifürkésszék az ősrobbanás visszhangjának tekintett háttérzajt.

Passzolt az elméletbe

A műszaki lehetőségek javulásával az utóbbi években egyre pontosabbá váltak a mérések. Elkészültek a háttérsugárzás térképei, amelyek igazolni látszottak azokat az elméleteket, hogy a látható csillagok és galaxisok mellett nagy mennyiségű sötét anyagnak és energiának is léteznie kell.

A brit Durham egyetemen Tom Shanks és munkatársai most a NASA WMAP műholdjának adatai alapján megkérdőjelezik ezt az összefüggést. A brit kutatók meglátása szerint a háttérsugárzás finom különbségei, az úgynevezett ripples (hullámok) nem a korai univerzumban keletkeztek.

Ehelyett a galaxishalmazok között elhelyezkedő forró gázok okozzák a egyenetlen mintázatot. Ha ez így van, a jelenleg elfogadott elméleteket alaposan át kell dolgozni, vagy le kell selejtezni, emlékeztet az Universe Today híroldal.