Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Megnyerte a tízmilliót a SpaceShipOne

2004.10.04. 17:42
Két héten belül másodszor is elérte a száz kilométeres magasságot a magánűrhajó, így Burt Rutan csapatáé a tízmillió dolláros Ansari X-Prize.
Nem hivatalos adatok szerint száztizenkét kilométeres magasságba jutott Burt Rutan magánűrhajója hétfő délután, így a SpaceShipOne-csapaté lett a tízmillió dolláros Ansari X-Prize, tudósít a Space.com. A díjat az kaphatta meg, aki egy három ember szállítására alkalmas járművet eljuttat száz kilométer magasságba, két héten belül két alkalommal. Az X-Prize alapítvány felajánlása 2005 január elsejéig volt érvényes, a hatalmas összegért összesen huszonhatan versengtek.

A gép White Knight nevű hordozórepülőjéhez csatlakoztatva, magyar idő szerint délután négykor szállt fel a Mojave-sivatagból. A gépet ezúttal nem Mike Melvill, hanem Brian Binnie vezette. A hordozóról 16:52-kor, tizennégy kilométer magasságban vált le a gép, begyújtotta hajtóműveit, és nekiindult az űrnek. A repülő a 17:14-kor szállt le.

A SpaceShipOne a tesztrepülések után múlt hét szerdán teljesítette az első éles repülést, bár itt kisebb problémák felléptek: az űrrepülő váratlanul instabillá vált, és körülbelül harmincszor megpördült a tengelye körül, a pilótának ezért le kellett kapcsolnia a főhajtóművet.

Tökéletesítették

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Azt követően, hogy a SpaceShipOne magánűrhajó idén, június 21-én a világon elsőként juttatott civil pilótát a világűrbe, a fejlesztőmérnökök folyamatosan a tökéletesítésén fáradoztak. Elsőként az irányítási hibákat orvosolták, amelyeket az első civil űrhajós, Mike Mevill érzékelt a júniusi repülés alkalmával, majd a hajtóművet tökéletesítették, amelynek eredményeként húsz százalékkal javult az űrjármű teljesítőképessége.

Kudarcba fulladt próbálkozások

A díj megszerzésére már régóta a SpaceShipOne-gárdának volt a legnagyobb esélye. Augusztusban két másik, a SpaceShipOne melletti rivális próbálkozás is kudarcba fulladt. A Doom és a Quake játékok készítője, John Carmack rakétája lezuhant, az űrjármű darabjait az interneten árusították. Ugyanebben a hónapban a Space Transport Rubicon 1 is megsemmisült. Személyi sérülés egyik esetben sem történt, mert az űrhajók bábukkal repültek.

Október másodikán egy harmadik rivális, a Brian Feeney vezette önkéntes mérnökökből álló da Vinci csoport Wild Fire nevű rakétáját is az űrbe küldték volna, de a kísérletet elhalasztották. A tervek szerint a Wild Fire-t gigantikus léggömbbel juttatnák huszonnégy kilométeres magasságba, és innen lőnék fel az utasszállító kapszulát a világűrbe. Brian Feeney a Space.com-nak ma reggel azt mondta, hogy bármi is lesz Rutan második próbálkozásának eredménye, nem adja föl saját terveit.