Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elindult az új űrverseny

2005.01.19. 11:33
Sikeres volt a magánfejlesztésű Merlin rakétahajtómű első próbaüzemeltetése. A kerozinnal és folyékony oxigénnel működtetett hajtómű elsőként a Falcon I rakétát juttatja el a világűrbe, amely még csak kisebb műholdakat szállít, de valószínűleg még az idén elkészül az öt Merlinnel meghajtott Falcon V is, amely már öt űrutazót juttathat Föld körüli pályára. Aki ezt elsőként megteszi, ötvenmillió dolláros jutalomban részesül.
A Merlin hajtóművet és a Falcon rakétákat a Space Exploration Technologies vállalat fejlesztette ki, amelyet a többség csak SpaceX néven ismer, írta a Wired. A céget egy harminchárom éves dél-afrikai üzletember, Elon Musk alapította, aki azzal tett szert hatalmas vagyonára, hogy 2002-ben eladta PayPal nevű cégét az eBay aukciós szájtnak. A másfélmilliárd dolláros bevételnek egy részéből jött létre Kaliforniában a SpaceX, amelynek egyetlen célja van: elérhetővé tenni a világűrt.

Jól szól

Január elején a Space Exploration Technologies rakétatesztelő létesítményének vastag betonfalai között 162,25 másodpercig dübörgött a Merlin hibákra utaló jelek nélkül, majd kifogyott az üzemanyaga, és leállt. A mérnökök szerint ez a teljesítmény bőven elegendő ahhoz, hogy egy hétszáz kilogrammos műholdat az űrbe juttassanak, magyarán a két évig fejlesztett Merlin szinte teljesen készen áll az első kilövésére, és a SpaceX egy lépéssel közelebb került célja eléréséhez.

Musk egyébként olyan űrjárművet akar, amellyel Föld körüli állíthat öt utast, ezzel ugyanis elnyerheti a következő nagy űrverseny, az America’s Space Prize ötvenmillió dolláros fődíját, amelyet Robert Bigelow szállodamogul ajánlott fel. Bigelow annak az amerikai vállalatnak adja a pénzt, amely az állami támogatások nélkül kifejlesztett, legalább öt fős űrhajójával kétszer megkerüli a Földet, és ezt a teljesítményt hatvan napon belül megismétli.

Űrhotel

Bigelow persze nem az űr felderítése iránt érdeklődik, hanem saját kereskedelmi űrállomást akar létrehozni. Az űrbéli lakómodulok már készen állnak, és azokat a meglévő kereskedelmi rakétákkal fel is tudná lőni az űrbe, de szüksége van utasszállító eszközökre is.

A SpaceX esélyes arra, hogy 2010. január tizedike előtt elnyerje a díjat, mondta el a Wirednek Musk, aki szerint nagyon fontos, hogy az emberiség űrutazó civilizációvá váljon, és több bolygón letelepedjen. Most a SpaceX mérnökei a Merlin első fellövését készítik elő, amely idén márciusban várható – a Falcon I az amerikai védelmi minisztérium TacSat-1 műholdját viszi fel az űrbe, illetve egy alumínium urnát százhuszonöt ember hamvaival, akik űrbéli temetést vásároltak a houstoni Space Services vállalattól.