Valér
-2 °C
0 °C

Kijavították a SpaceShipOne hibáját

2004.07.08. 12:34
Burt Rutan űrhajójának irányítási gondjai voltak az első űrutazás során, de a hibákat kijavították. A legendás mérnök szerint a SpaceShipOne legközelebb már a tízmillió dolláros X-Prize elnyeréséért repül a világűrbe.
A SpaceShipOne történelmi űrrepülése után a gép pilótája, Mike Melvill ijesztő irányítási problémákról és más különös jelenségekről számolt be, ezért Burt Rutan átmenetileg leállította a próbarepüléseket. Rutan cége, a Scaled Composites viszonylag hamar kiderítette, hogy a szuperszonikus repülés során használt irányítókar azért nem működött rendesen, mert valami akadályozta a mozgását.

Az irányítókar hibája miatt Melvill körülbelül harminc kilométerrel elkerülte a dél-kaliforniai Mojave sivatag fölött kijelölt visszatérési zónát, de szerencsére a tartalék irányítórendszerrel - némi vitorlázás után - tökéletesen landolt a repülőtér kifutópályáján.

Már nem veszélyes

Klikk a képre!
Rutan a leszállás után azt nyilatkozta a helyszínen megjelent újságíróknak, hogy ez volt a SpaceShipOne legsúlyosabb fejlesztési hibája, július elején azonban már azt mondta a Wirednek, hogy a probléma egyáltalán nem volt veszélyes. Rutan szerint csupán annyi történt, hogy a szárnyakat és segédszárnyakat működtető szerkezet késleltetve mozdította meg az egyik segédszárnyat, mert nekiütközött valaminek, ami megakadályozta a mozgását.

A Scaled Composites még egy hiba okát kiderítette. Melvill szerint a hibrid hajtómű beindítása után a SpaceShipOne azonnal kilencven fokkal jobbra dőlt, majd a pilóta korrigálása után kilencven fokkal jobbra pördült. Rutan szerint az elfogást erőteljes légáramlatok, úgynevezett szélnyírások okozták, és emiatt éppen hogy elérték a száz kilométeres magasságot.

Győzelemre hajtanak

Rutan a következő felszállásokkal megpróbálja elnyerni az Ansari X-Prize fődíját. A tízmillió dolláros főnyereményt az viheti haza, aki saját fejlesztésű repülőgépén egy héten belül kétszer juttat el embereket a világűrbe. Rutan azt tervezi, hogy héten belül háomszor is fellövik a repülőgépet, írta a Wired.

A versenyben legalább három nagyméretű ember szállítására alkalmas repülőgépek vehetnek részt, de a próbálkozások során az emberek hasonló alakú és súlyú tárgyakkal is helyettesíthetők. Rutan szerint először semmiképpen nem lesznek utasok a SpaceShipOne fedélzetén, a második fellövésről azonban csak később döntenek. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor lesz a következő fellövés, ugyanis a versenyszabályzat szerint hatvan nappal előre be kell jelenteni, és a Wired információi szerint Rutan csapata ezt még nem tette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!