Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az első munkanap a Marson

2004.01.05. 16:18
Egy nappal a sikeres marsi landolást követően megküldte első színes képeit az amerikai Spirit űrszonda. A pasadenai irányítóközpont illetékesei a fotók alapján határoznak arról, hogy az önjáró szonda melyik irányban induljon el. A NASA közleménye szerint a hatkerekű robot kinyitotta egy újabb antennáját, és folytatta a műszerei tesztelését.
A leszállás után röviddel átküldött fekete-fehér képek után a NASA nagyfelbontású színes képeket fogad a szondáról. A felvételek minősége háromszor jobb, mint az 1997. januári Pathfinder misszió esetében volt. A hétfőre virradó éjjelt a szakértők azzal töltötték, hogy az egyes képrészleteket teljes 360 fokos panorámaképpé illesszék össze, írta a Yahoo.

Nézzen szét a Marson!
A sikeresen kinyitott fedélzeti antennával a Spirit képes lesz másodpercenként 11 Kbites sebességgel közvetlenül a Földre sugározni a felvételeit. A szonda felett rendszeres időközönként elhaladó két műhold segítségével az átviteli sebesség 128 Kbitre növelhető.

Biztató kilátások

A NASA kutatói feszülten várják a Spirit első kirándulásának napját. Becslések szerint kilenc napra van szükség, hogy a napelemmel üzemelő kis robot elhagyhassa 40 centiméter magas bázisát. Addig az irányítóközpontban a képek kiértékelése folyik, és meghatározzák az útvonalat.

A kilátások igen jók, hiszen a Spirit kiválóan landolt, és nincsenek az útjában nagyobb kövek. A Spirit által elért táj lényegesen különbözik a Pathfinder illetve az 1976-os két Viking szonda által felderített területektől.

Átáll az európai szonda

Az európai Mars Express szonda lassan eléri az új keringési pályát, melynek segítségével közelebb kerülhet a karácsony óta nem jelentkező Beagle 2 leszállóegységhez.

Az európai űrügynökség (ESA) közlése szerint a darmstadti irányítóközpont munkatársai 5 percre bekapcsolták a szonda fő hajtóművét, hogy elejét vegyék a keringési pályáról való letérésnek.

Megnézik a leszállási helyet

Az ESA azt reméli, hogy a Mars Express fel tudja venni a kapcsolatot a leszállóegységgel. A Beagle 2 december 19-én vált le az anyaszondáról. A Mars Express várhatóan január 7-én halad el a leszállási hely felett, 200 kilométeres magasságban. A szakértők szerint ekkor különösen jók lesznek az esélyek arra, hogy a szonda távközlési antennájával meghatározzák az eltűnt egység helyét.

Az európai kutatók gratuláltak az amerikai szonda sikeréhez. Az ESA ugyanakkor semmiképpen nem adja fel a Beagle 2 utáni kutatást. Január közepéig az ESA szerint hét alkalommal lesz alkalmuk elrepülni a feltételezett leszállási hely felett.