Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szerves molekulák egy távoli galaxisban

2003.12.23. 12:00
A NASA új infravörös teleszkópja szerves molekulák nyomaira bukkant egy több mint 3 milliárd fényévre elhelyezkedő galaxisban. Ez a felfedezés az új űrteleszkóp egyik első izgalmas eredménye, közölte a NASA.
Az űrteleszkópot 2003. augusztus 25-én lőtték fel a floridai űrközpontból. Az eddig SIRTF néven emlegetett teleszkóp mostantól Lyman Spitzer nevét viseli, aki már a negyvenes évek közepén azt javasolta, hogy az űrbe kellene távcsöveket telepíteni.

Fotó: EPA/HO
Míg más űrteleszkópok az univerzumot a látható fény (Hubble), a gammasugárzás (Compton, időközben leállítva) és a röntgensugárzás (Chandra) tartományában pásztázzák, a NASA új teleszkópja az infravörös spektrumra koncentrál.

Benéz a ködbe

Ennek segítségével a kutatók képesek fellebbenteni a "kozmikus leplet", amely elvette a rálátást az univerzum valamennyi komponensére, idézte a Yahoo Giovanni Fazio, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ csillagászának szavait.

Az ég egyik szeglete például, amely a látható fény tartományában dolgozó teleszkópokkal figyelve unalmas feketének tűnik, a Spitzer felvétele szerint valóságos csillag-szülőszoba, ahol a hatalmas porköd közepén csillagok és más égitestek alakulnak ki. Ilyen lehetett valamikor a Naprendszer is, jelentette ki Fazio.

Szabályos üstökös

Fotó: NASA/HO
A Cornell egyetem kutatói szerint a Spitzer űrteleszkóp infravörös spektográfja az HH 46-IR fiatal csillagnál és egy 3,25 milliárd fényévre található galaxis mélyén olyan spektrumot fedezett fel, amely szerves molekulák jelenlétére utal.

Ezen kívül felvételek készültek a Naprendszer egyik szokatlan égitestjéről, a szinte szabályos pályán, a Naptól 550 millió kilométerre keringő Schwassmann-Wachmann I üstökösről. Eddig nem volt meggyőző magyarázat az üstökös fényességének ingadozására. Most kiderült, hogy az üstökös 30 kilométeres magját a Jupiternél 20-szor nagyobb törmelékfelhő veszi körül.

A Spitzer teleszkóp első felvételei közé tartozott ezen kívül a Fomalhaut állócsillag körül keringő összefüggő por- és törmelékfelhő. Más teleszkópok is látták már ezeket a gyűrűket, viszont egyszerre még sosem sikerült a teljes képet befogni.