Vilhelmina
11 °C
28 °C

Felturbózták a SpaceShipOne hajtóművét

2004.09.14. 18:37
A júniusi történelmi űrrepülés után nemcsak a hibákat javították ki a SpaceShipOne magánűrhajón, a teljesíményét is jelentősen megnövelték. A gumival működő különleges hajtómű most húsz százalékkal jobban teljesít.
Miután a SpaceShipOne magánűrhajó június 21-én a világon elsőként juttatott civil pilótát a világűrbe, a fejlesztőmérnökök folyamatosan a tökéletesítésén fáradoznak. Az űrhajó hajtóműve most több üzemanyagot képes szállítani, emiatt hosszabb ideig működtethető, és az eredeti követelménynél húsz százalékkal nagyobb a teljesítménye, mondta el Jim Benson fejlesztő a Space.com szaklapnak.

A SpaceShipOne hajtóművének kulcsfontosságú részeit a kaliforniai központú SpaceDev vállalat gyártotta le, és minden egyes repülés után ők töltik fel üzemanyaggal a tartályokat. Magát a repülőgépet a Burt Rutan repülőmérnök által vezetett Scaled Composites készítette el.

Különleges anyagok

Mint azt korábban megírtuk, a SpaceShipOne üzemanyaga a gumiabroncsokban is megtalálható hidroxivégződésű polibutadién (HTPB), és ennek oxidálásról a kéjgázként ismert dinitrogénoxid gondoskodik. A hajtóanyagok az égéstérben találkoznak, ahol a folyékony oxidáló gázzá alakul át, amit a hajtómű indításakor begyújtanak. A megoldás egyik előnye, hogy a pilóták pillanatok leállíthatják a meghajtót, mivel csak a nitrogénoxid-szelepeket kell elzárniuk.

A SpaceDev által kifejlesztett HTPB üzemanyag ráadásul nem illékony, ezért a többi anyagnál biztonságosabban tárolható, és viszonylag környezetbarát, mivel az égetéskor csupán vízgőz, széndioxid, szénmonoxid és nitrogén keletkezik.