Judit
3 °C
7 °C

Felturbózták a SpaceShipOne hajtóművét

2004.09.14. 18:37
A júniusi történelmi űrrepülés után nemcsak a hibákat javították ki a SpaceShipOne magánűrhajón, a teljesíményét is jelentősen megnövelték. A gumival működő különleges hajtómű most húsz százalékkal jobban teljesít.
Miután a SpaceShipOne magánűrhajó június 21-én a világon elsőként juttatott civil pilótát a világűrbe, a fejlesztőmérnökök folyamatosan a tökéletesítésén fáradoznak. Az űrhajó hajtóműve most több üzemanyagot képes szállítani, emiatt hosszabb ideig működtethető, és az eredeti követelménynél húsz százalékkal nagyobb a teljesítménye, mondta el Jim Benson fejlesztő a Space.com szaklapnak.

A SpaceShipOne hajtóművének kulcsfontosságú részeit a kaliforniai központú SpaceDev vállalat gyártotta le, és minden egyes repülés után ők töltik fel üzemanyaggal a tartályokat. Magát a repülőgépet a Burt Rutan repülőmérnök által vezetett Scaled Composites készítette el.

Különleges anyagok

Mint azt korábban megírtuk, a SpaceShipOne üzemanyaga a gumiabroncsokban is megtalálható hidroxivégződésű polibutadién (HTPB), és ennek oxidálásról a kéjgázként ismert dinitrogénoxid gondoskodik. A hajtóanyagok az égéstérben találkoznak, ahol a folyékony oxidáló gázzá alakul át, amit a hajtómű indításakor begyújtanak. A megoldás egyik előnye, hogy a pilóták pillanatok leállíthatják a meghajtót, mivel csak a nitrogénoxid-szelepeket kell elzárniuk.

A SpaceDev által kifejlesztett HTPB üzemanyag ráadásul nem illékony, ezért a többi anyagnál biztonságosabban tárolható, és viszonylag környezetbarát, mivel az égetéskor csupán vízgőz, széndioxid, szénmonoxid és nitrogén keletkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?