Piroska
-1 °C
5 °C

Lefagyott a rádiós űrruha

2006.02.04. 19:46
Idő előtt véget ért az a kísérlet, amelynek során az űrbe pénteken éjfélkor kidobott öreg orosz űrruhába a Földön mindenhol fogható rádióadót telepítettek. A feltételezések szerint a SuitSat akkumulátorai nem bírták a nagy hideget.

Alig néhány keringés után elhallgatott a nemzetközi űrállomásról (ISS) pénteken este indított különleges műhold. A kiszolgált űrruhába telepített rádióadónak a várakozások szerint hetekig kellett volna sugároznia.

Az ISS jelenlegi legénysége, Bill McArthur és Valerij Tokarev űrhajósok a péntek esti űrsétájuk kezdetén bocsátották útjára a SuitSat-nak keresztelt, átalakított Orlan űrruhát.

Rob Navias, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) irányító központjának egyik kommentátora szerint a kísérleti műhold a kidobása után nem sokkal megszűnt működni. A projekt érdekében dolgozó amatőr rádiósok azt remélték, hogy a SuitSat legalább néhány napot kibír majd, írta az Al-Dzsazíra televízió híroldala

Alig recsegett valamit

Az űrruhába épített berendezés több nyelven rögzített üzeneteket, illetve egy digitális képet sugárzott. Az amatőr rádiósok viszont szerte a világból csak a statikus zajt alig áttörő gyenge jeleket észleltek, mielőtt az adás néhány órával később teljesen megszűnt volna.

A működési nehézségektől függetlenül az űrruha néhány hét leforgása alatt eléri a légkört, és megsemmisül. A SuitSat-ot saját kezűleg felkészítő Bill McArthur szerint kiábrándító, hogy nem a terveknek megfelelően mentek a dolgok, de most már mindegy, így jártak.