Rudolf
1 °C
13 °C

Szaturnusz-fedés lesz kedd este

2007.05.21. 13:45
Szaturnusz-fedés lesz május 22-én, kedden este fél tíz körül, amikor a Hold Magyarországról nézve elfedi a bolygót – áll a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) közleményében. A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető lesz, ha tiszta lesz az ég.

A Szaturnusz az elfedés előtt a Holdtól keleti irányban, azaz balra, csillagszerű fényes pontként lesz megfigyelhető. A Hold a Föld körüli keringése során nyugatról kelet felé halad az égen, ezért a gyűrűs bolygó a holdsarló bal oldali, sötét oldalánál fog eltűnni. A Hold majdnem egy órán keresztül takarja majd a Szaturnuszt.

a Hold árnyékába való be- és kilépés pontos időpontjai (kép: hirek.csillagaszat.hu)

Kedd este fél tíz körül szabad szemmel is lehet majd látni ezt, de az MCSE internetes közvetítésében is nyomon követhető lesz az esemény. Távcsővel különösen látványos a jelenség, hiszen úgy nemcsak a fokozatosan takarásba kerülő gyűrűt lehet megfigyelni, hanem a Szaturnusz holdjait is.

nagyobb távcsővel a Szaturnusz holdjai is láthatók lesznek (kép: hirek.csillagaszat.hu)

A Polaris Csillagvizsgáló távcsöves bemutatóval és szabadtéri vetítéses előadásokkal várja az érdeklődőket. Az eseményt a Polaris TV szintén élőben közvetíti az interneten.