Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szaturnusz-fedés lesz kedd este

2007.05.21. 13:45
Szaturnusz-fedés lesz május 22-én, kedden este fél tíz körül, amikor a Hold Magyarországról nézve elfedi a bolygót – áll a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) közleményében. A jelenség szabad szemmel is megfigyelhető lesz, ha tiszta lesz az ég.

A Szaturnusz az elfedés előtt a Holdtól keleti irányban, azaz balra, csillagszerű fényes pontként lesz megfigyelhető. A Hold a Föld körüli keringése során nyugatról kelet felé halad az égen, ezért a gyűrűs bolygó a holdsarló bal oldali, sötét oldalánál fog eltűnni. A Hold majdnem egy órán keresztül takarja majd a Szaturnuszt.

a Hold árnyékába való be- és kilépés pontos időpontjai (kép: hirek.csillagaszat.hu)

Kedd este fél tíz körül szabad szemmel is lehet majd látni ezt, de az MCSE internetes közvetítésében is nyomon követhető lesz az esemény. Távcsővel különösen látványos a jelenség, hiszen úgy nemcsak a fokozatosan takarásba kerülő gyűrűt lehet megfigyelni, hanem a Szaturnusz holdjait is.

nagyobb távcsővel a Szaturnusz holdjai is láthatók lesznek (kép: hirek.csillagaszat.hu)

A Polaris Csillagvizsgáló távcsöves bemutatóval és szabadtéri vetítéses előadásokkal várja az érdeklődőket. Az eseményt a Polaris TV szintén élőben közvetíti az interneten.