Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Eltakarta a Hold a Szaturnuszt

2007.05.22. 15:07
Szaturnusz-fedés volt kedd este Magyarország fölött. Ahol éppen nem volt felhős az ég, szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni, ahogy a gyűrűs bolygó eltűnik a holdsarló sötétebb oldalánál. A jelenséget a Polaris Csillagvizsgáló élőben közvetítette.

A Szaturnusz gyűrűje magyar idő szerint 21 óra 30 perc 55 másodperckor kezdett elbújni a Hold mögött, és 21 óra 32 perckor tűnt el teljesen. Ezután égi kísérőnk több mint egy órán keresztül takarta a Naprendszer második legnagyobb bolygóját. A Szaturnusz 22 óra 36 perc 35 másodperckor bukkant elő a Hold nyugati oldalán, és 22 óra 37 perc 40 másodperckor hagyta el a Hold árnyékát.

a Szaturnusz útja a Hold mögött (kép: hirek.csillagaszat.hu)

Távcsővel jobb volt

Ezt már azonban csak azok láthatták, akik megfelelő távcsővel figyelték a jelenséget, a szabad szemmel csak pontnak látszó Szaturnusz ugyanis a Hold fényes felén bújt elő. Egy erősebb teleszkóppal azonban nemcsak a bolygó, hanem annak holdjai is láthatók voltak, különösen belépéskor.

nagyobb távcsővel a Szaturnusz holdjait is látni lehetett (kép: hirek.csillagaszat.hu)

A jelenség apropóján a Polaris Csillagvizsgáló távcsöves bemutatóval és szabadtéri vetítéses előadásokkal várta az érdeklődőket. Az intézmény weboldalán élőben közvetítette az eseményt. Mizser Attila, a csillagvizsgáló vezetője, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára szerint a rendezvény jól sikerült. A délután még borús idő ellenére kb. 80-100 fő ment el a csillagvizsgálóhoz. A Szaturnusz belépését szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni, a kilépést azonban már felhők zavarták meg. Az eseményről hamarosan képek is felkerülnek az MCSE honlapjára és az Indexre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!