Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltakarta a Hold a Szaturnuszt

2007.05.22. 15:07
Szaturnusz-fedés volt kedd este Magyarország fölött. Ahol éppen nem volt felhős az ég, szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni, ahogy a gyűrűs bolygó eltűnik a holdsarló sötétebb oldalánál. A jelenséget a Polaris Csillagvizsgáló élőben közvetítette.

A Szaturnusz gyűrűje magyar idő szerint 21 óra 30 perc 55 másodperckor kezdett elbújni a Hold mögött, és 21 óra 32 perckor tűnt el teljesen. Ezután égi kísérőnk több mint egy órán keresztül takarta a Naprendszer második legnagyobb bolygóját. A Szaturnusz 22 óra 36 perc 35 másodperckor bukkant elő a Hold nyugati oldalán, és 22 óra 37 perc 40 másodperckor hagyta el a Hold árnyékát.

a Szaturnusz útja a Hold mögött (kép: hirek.csillagaszat.hu)

Távcsővel jobb volt

Ezt már azonban csak azok láthatták, akik megfelelő távcsővel figyelték a jelenséget, a szabad szemmel csak pontnak látszó Szaturnusz ugyanis a Hold fényes felén bújt elő. Egy erősebb teleszkóppal azonban nemcsak a bolygó, hanem annak holdjai is láthatók voltak, különösen belépéskor.

nagyobb távcsővel a Szaturnusz holdjait is látni lehetett (kép: hirek.csillagaszat.hu)

A jelenség apropóján a Polaris Csillagvizsgáló távcsöves bemutatóval és szabadtéri vetítéses előadásokkal várta az érdeklődőket. Az intézmény weboldalán élőben közvetítette az eseményt. Mizser Attila, a csillagvizsgáló vezetője, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára szerint a rendezvény jól sikerült. A délután még borús idő ellenére kb. 80-100 fő ment el a csillagvizsgálóhoz. A Szaturnusz belépését szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni, a kilépést azonban már felhők zavarták meg. Az eseményről hamarosan képek is felkerülnek az MCSE honlapjára és az Indexre.