Viola
-6 °C
-2 °C

Képek a Szaturnusz-fedésről

2007.05.23. 11:01
Szaturnusz-fedés volt kedd este Magyarország fölött. Ahol éppen nem volt zivatar, szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni, ahogy a gyűrűs bolygó eltűnik a holdsarló sötét oldalánál.

A jelenséget a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) internetes közvetítésében is nyomon lehetett követni, a Polaris Csillagvizsgáló pedig távcsöves bemutatóval és szabadtéri vetítéses előadásokkal várta az érdeklődőket. A Polaris TV szintén élőben közvetítette az eseményt.

a Szaturnusz útja a Hold mögött (kép: hirek.csillagaszat.hu)

Mizser Attila, a csillagvizsgáló vezetője, az MCSE főtitkára szerint a rendezvény jól sikerült. A délután még borús idő ellenére kb. 80-100 fő ment el a csillagvizsgálóhoz. A Szaturnusz gyűrűje magyar idő szerint 21 óra 30 perc 55 másodperckor kezdett elbújni a Hold mögött, és 21 óra 32 perckor tűnt el teljesen. A belépést szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni Budapesten.

Ezután égi kísérőnk több mint egy órán keresztül takarta a Naprendszer második legnagyobb bolygóját. A Szaturnusz 22 óra 36 perc 35 másodperckor bukkant elő a Hold nyugati oldalán, és 22 óra 37 perc 40 másodperckor került ki teljesen a Hold takarásából.

a Szaturnusz a belépés előtt (kép: Tóth Imre (Budapest), hirek.csillagaszat.hu)
a Szaturnusz gyűrűje már félig takarásban (kép: Ladányi Tamás (Veszprém) hirek.csillagaszat.hu)
a Szaturnusz belépése animáción (kép: Gimesi András (Budapest), hirek.csillagaszat.hu)

A kilépést csak azok láthatták, akik megfelelő távcsővel figyelték a jelenséget, a szabad szemmel csak pontnak látszó Szaturnusz ugyanis a Hold fényes felén bújt elő. Budapesten ekkor már a felhős idő is zavarta az észlelését.

a Szaturnusz kilép a Hold mögül (kép: Deli Tamás és Gulyás József (Solymár) hirek.csillagaszat.hu)
a Szaturnusz a kilépés után (kép: Oláh Attila (Nyíregyháza) hirek.csillagaszat.hu)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!