Klaudia
-3 °C
3 °C

Új generációs szkafandert fejleszt az ESA

2004.05.18. 17:19
Új generációs szkafandert terveznek az Európai Űrhivatal (ESA) által indított projektben, a végső cél egy olyan öltözék kialakítása, melyben egy ember a Mars felszínére léphetne, és ami egyúttal valós idejű adatokat szolgáltatna életfunkcióiról és a helyzetéről.
Új típusú űrruhát terveznek az Európai Űrhivatal (ESA) szakemberei a Csillagtigris (StarTiger) projekt keretében. A prototípust Finnországban, a tamperei műszaki egyetemen fogják elkészíteni. Azért esett erre az intézményre a választás, mert már nagy tapasztalatuk van az "okos" ruhák terén.

Ez a második Csillagtigris projekt, az elsőt 2002-ben indították, akkor az intenzív kutatómunka eredményeképpen számos szabadalmat nyújtottak be.

A biztonság az első

Az Űrtigris 2 szkafander számos funkcióval fog rendelkezni, az érzékelőkön és kommunikációs eszközökön kívül még hajlékony nyomtatott áramkörök és LCD-kijelzők is lesznek benne.

Az ESA tájékoztatása szerint az űrruhának elsősorban az űrhajós biztonságát kell szolgálnia. Eddig csak repülés előtt és után tudtak egészségügyi vizsgálatokat végezni, de nem lehetett folyamatosan figyelemmel kísérni az űrhajósok állapotát.

"A végső cél az, hogy folyamatosan, valós időben tudjuk követni a személy fiziológiai állapotát, anélkül hogy akadályoznánk őt a tevékenységében" - magyarázta Eike Kirche, az ESA technológiai kutatóprogramjának vezetője.

Mosható lesz

A szkafandernek képesnek kell lennie mérni a szív- és légzési értékeket, és érzékelni a mozgást és a hőmérsékletet. Emellett kiegészítő funkciók, például vérnyomásmérő és EKG, valamint mint helyzetmeghatározó is kerülhet a ruhába. Ezen túl a kommunikációs eszközöket és a kezelőszerveket is be kell építeni a szkafanderbe, aminek ráadásul moshatónak is kell lennie.

Bár a ruhát a marsi körülményekre készítik, elsőként valószínűleg az antarktiszi Concordia tudományos állomáson próbálják majd ki.