Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Leszállt a Szojuz, de máshol

2007.10.21. 14:34
Az űrhajósok jól vannak, már elindultak Moszkvában.

Sikeresen fölet ért a Szojuz TMA-10 úrhajó vasárnap kora délután Kazahsztán területén, fedélzetén Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz űrhajóssal, valamint Sejk Muszaphar Shukorral, az első malajziai kozmonautával. Az űrhajósok jól vannak - jelentette az Interfax hírügynökség a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányító Központból (CUP).

A leszállást a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) moszkvai idő szerint korra reggel levált űrhajó egy tartalék megoldással, úgynevezett ballisztikus pályán hajtotta végre, ami a szokásoshoz képest mintegy kétszeres gravitációs megterhelést jelentett az utasainak, és mintegy 200 kilométerrel módosította a leszállás helyszínét. Az AP hírügynökség jelentése szerint mindez egy technikai hiba miatt történt, de részletek egyelőre nem ismeretesek.

A kereső egységek egészen rövid idő alatt megérkeztek a helyszínre. Jurcsihin és Kotov 197 napot töltött a világűrben, és ezalatt kísérleteket végeztek, valamint fogadták az amerikai Endeavour és Atlantis űrsiklókat, továbbá a Progressz M-60 és a Progressz M-61 orosz teherszállító űrhajókat, Jurcsihin pedig űrsétát is tett.

A malajziai űrhajós - akit országa miniszterelnök-helyettesének vezetésével népes malajziai küldöttség, valamint családja számos tagja várt a CUP-ban - október 12-én, a Szojuz TMA-11 űrhajón érkezett a Nemzetközi Űrállomásra Peggy Whitsone amerikai űrhajósnővel, és Jurij Malenycsenko orosz űrhajóssal. Shukor ugyancsak kísérleteket végzett, köztük tizet saját hazája megbízásából.

A Földre visszaérkezett űrhajósokat a kereső egységek helikopteren a legközelebbi repülőtérre vitték, ahonnan Moszkvába indultak.