Olivér
4 °C
8 °C

Leszállt a Szojuz, de máshol

2007.10.21. 14:34
Az űrhajósok jól vannak, már elindultak Moszkvában.

Sikeresen fölet ért a Szojuz TMA-10 úrhajó vasárnap kora délután Kazahsztán területén, fedélzetén Fjodor Jurcsihin és Oleg Kotov orosz űrhajóssal, valamint Sejk Muszaphar Shukorral, az első malajziai kozmonautával. Az űrhajósok jól vannak - jelentette az Interfax hírügynökség a Moszkva melletti Koroljovban lévő Repülésirányító Központból (CUP).

A leszállást a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) moszkvai idő szerint korra reggel levált űrhajó egy tartalék megoldással, úgynevezett ballisztikus pályán hajtotta végre, ami a szokásoshoz képest mintegy kétszeres gravitációs megterhelést jelentett az utasainak, és mintegy 200 kilométerrel módosította a leszállás helyszínét. Az AP hírügynökség jelentése szerint mindez egy technikai hiba miatt történt, de részletek egyelőre nem ismeretesek.

A kereső egységek egészen rövid idő alatt megérkeztek a helyszínre. Jurcsihin és Kotov 197 napot töltött a világűrben, és ezalatt kísérleteket végeztek, valamint fogadták az amerikai Endeavour és Atlantis űrsiklókat, továbbá a Progressz M-60 és a Progressz M-61 orosz teherszállító űrhajókat, Jurcsihin pedig űrsétát is tett.

A malajziai űrhajós - akit országa miniszterelnök-helyettesének vezetésével népes malajziai küldöttség, valamint családja számos tagja várt a CUP-ban - október 12-én, a Szojuz TMA-11 űrhajón érkezett a Nemzetközi Űrállomásra Peggy Whitsone amerikai űrhajósnővel, és Jurij Malenycsenko orosz űrhajóssal. Shukor ugyancsak kísérleteket végzett, köztük tizet saját hazája megbízásából.

A Földre visszaérkezett űrhajósokat a kereső egységek helikopteren a legközelebbi repülőtérre vitték, ahonnan Moszkvába indultak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?