Jenő
-3 °C
6 °C

Hárompercenként egy új galaxis

2006.09.05. 13:30
Óriásteleszkóp épül az Andokban - USA, Kanada, Japán, Tajvan, Chile és tizenegy európai nemzet összefogása, valamint nagyjából egymilliárd dollár kellett ahhoz, hogy a grandiózus projekt elindulhasson. Az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) nevű rádióteleszkóp az emberiség legnagyobb ilyen jellegű próbálkozása.

Az ALMA 66 gigantikus rádióantennái közül egyelőre csupán egy prototípus áll, a többi 2012-ig készül el. A távoli időpontra a helyszín a magyarázat: a szerkezet a chilei Atacama sivatag egy fennsíkján épül, több mint 5000 méterrel a tengerszint felett. Ezen a magasságon már csak nyomáskiegyenlítő kamrákkal és oxigénpalackokkal lehet a szakembereken jelentkező hegyibetegség tüneteit enyhíteni, ezért a munkálatok lassan haladnak.

A legélesebb űrtávcső

Ami azonban megterhelő az emberi szervezetnek, ideális a tudomány számára: a sivatagi fennsík a Föld egyik legszárazabb pontja, így a páratartalom nem nyeli el azokat az űrből érkező rádióhullámokat, amelyeket a rádióteleszkópok mérnek. A tervezők reményei szerint az ALMA tízszer olyan részletes "képet" ad majd, mint a Hubble űrteleszkóp, és minden eddiginél mélyebb betekintést enged az űr titkaiba. Mint dr. John Richer, a projekt egyik vezető asztrofizikusa a CNN-nek elmondta, az ALMA által érzékelt, több millió éves űrbéli utazást követően a Földre érkezett rádióhullámokat elemezve a tudósoknak a világegyetem és a naprendszerek keletkezéséről is több fogalmuk lesz majd. Emellett a teleszkóp az eddig még nem észlelt objektumok felfedezésében is nagy szerepet kap - nagyjából minden három percben kiszúr majd egy új galaxist.

Kukkerek harca

A rádióteleszkópok versenye egyébként régóta tart a csillagászatban. A világ legnagyobb egyantennás rádióteleszkópjával jelenleg Kína büszkélkedhet, többantennás kategóriában pedig az ALMA befejezéséig az indiai GMRT a nyerő. Az ALMA mellett Németországban és Hollandiában is készül egy LOFAR nevű trónkövetelő: ez a rádióteleszkóp új szemléletet követ, a tervezők néhány tucat óriásantenna helyett 25000 kisebb antennát terveznek telepíteni egy 350 kilométer sugarú körbe, s ezeket egy szuperszámítógép láncolja majd össze egyetlen hatalmas rádióteleszkóppá. Az ALMA számára is megvan már a következő lépés: amint elkészül, működését összehangolják a Hubble-t felváltó James Webb űrteleszkóppal, hogy a két forrásból érkező információt együtt elemezhessék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?