Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Egy másik univerzum létezésére találtak bizonyítékot?

2007.11.28. 10:20
Egy új elmélet szerint a nemrég felfedezett, milliárd fényév átmérőjű, ismeretlen eredetű lyuk az univerzumunkon nem más, mint az első kézzelfogható bizonyíték egy másik univerzum létezésére.

Néhány hónapja a University of Minnesota amerikai egyetem kutatói a National Science Foundation rádióteleszkópjának felvételeit elemezve hatalmas, közel egymilliárd fényév átmérőjű lyukat fedeztek fel az univerzumon. A jelenség tőlünk nyolcmilliárd fényévre, az Eridanus csillagképben található. Nem fekete lyuk, ahonnan egy összeomlott csillag gravitációja a fényt sem engedi kitörni, hanem a szó hétköznapi értelmében vett lyuk: olyan terület, ahol semmilyen anyag nincs.

Nem is üres

A további kutatások kimutatták, hogy valójában nem teljesen üres a lyuk, csak lényegesen kevesebb galaxis található benne, mint az univerzum más, hasonló méretű területein. A számítások 20-45 százalékkal kevesebb anyagot mutattak ki a lyukban a normál űrhöz képest. Mindez azt jelenti, hogy a lyuk hideg foltként jelenik meg az univerzum térképén, mivel a kozmikus háttérsugárzás fotonjai a területen áthaladva a szokásosnál kevesebb anyaggal találkoznak, így kevesebb energiát nyernek.

Még ha nem is teljesen üres a lyuk, akkor sincs a tudománynak magyarázata a kialakulására: ilyen méretben a jelenlegi tudásunk szerint nem szabadna léteznie kozmikus lyukaknak. A következő legnagyobb hasonló lyuk mindössze 900 fényév méretű a Sloan Digital Sky Survey adatai alapján.

Tíz az ötszázadik hatványon

Laura Mersini-Houghton, a University of North Carolina egyetem professzora most új elmélettel állt elő: a lyuk valójában egy másik univerzum és a miénk kölcsönhatásaképpen jött létre, ezáltal az első kézzelfogható bizonyítéka a miénken kívüli univerzumok létezésének. A teória alapja a húrelmélet, ami szerint nem kevesebb mint 10 az ötszázadikon univerzum létezhet, mind más-más tulajdonságokkal, a tér tíz (az elmélet más verziói szerint 11 illetve 26) dimenziójában. A mi univerzumunk jellegzetessége az óriási méret, amit a vákuum és a gravitáció egymással ellentétes hatása indokol (az egyelőre csak elméletben létező más univerzumok a gravitáció hatása miatt jóval kisebbek a miénknél).

Mersini-Houghton szerint több kisebb univerzum létezik a miénk peremén, és ezek hoznak létre lyukakat a mi univerzumunkban. Bár a többes szám használata egyelőre nem indokolt, Mersini-Houghton megjósolta, hogy több hasonló méretű lyukat fognak még felfedezni - a legnagyobb eséllyel a mostanival átellenben, az univerzumunk térképének déli részén.

A csillagászok megosztottak a teóriával kapcsolatban: bizonyítékként az új univerzumok létezésére senki nem fogadja el (ehhez még további kutatások szükségesek), de vannak, akik magát az ötletet is üres spekulációnak tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!