További Űrkutatás cikkek
Mint annak idején nálunk Farkas Bertalan és Magyari Béla, úgy verseng most az első dél-koreai űrhajós címért Li Szo Jun és Ko Szan, akiket 36 000 jelentkezőből választottak ki a feladatra.
Ko Szan és Li Szo Jun.
Forrás: The Seoul Times
A két jelöltet hatalmas felhajtás közepette, televíziós vetélkedőben választották ki hétfőn a döntőbe jutott hat jelentkező közül. Először egyperces beszédet kellett tartaniuk, majd kérdésekre válaszoltak, és a válaszokat szakértőkből álló zsűri értékelte.
"Megtiszteltetés, hogy kiválasztottak" - mondta a The Korea Heraldnak Li Szo Jun. "Azzal, hogy nőként asztronauta leszek, remélem, emelem a nők jelentőségét az országban."
Orosz-kínai barátság
A koreai űrhajósválasztással egy időben az orosz szövetségi űrhivatal, a Roszkoszmosz bejelentette, hogy együttműködik Kínával különböző űrprojektekben, amelyek között szerepel egy a Holdra indított robotmisszió. Oroszország ugyanakkor nem hajlandó megosztani Kínával az űrkutatásban szerzett tapasztalatát.
Az orosz űrhivatal vezetője, Anatolij Perminov kijelentette, hogy a közös munka egy kétoldalú szerződés keretein belül marad majd, ami azt jelenti, hogy Oroszország nem exportál technológiát Kínába, amely 30 évvel elmaradt ugyan az űrkutatásban élen járó nagyhatalomtól, de már megkezdte a felzárkózást, és jól halad.
Űrvacsora
Közben luxusmenüvel ünnepelte a karácsonyt a német Thomas Reiter és az orosz Mihail Tyurin, a Föld körül keringő nemzetközi űrállomás, az ISS két űrhajósa. A kazahsztáni Bajkonurból egy Progressz űrhajón érkezett hozzájuk az első ajándék, Alain Ducasse, az egyik legnagyobb francia séf által elkészített ételsor: fogoly Madiran módra, Parmentier csirke, kacsamell gyümölcságyon, Riviéra-kardhal, édességnek pedig az Űr Világítótornya névre keresztelt kandírozott gyümölcsös rizspuding..
Reiter fantasztikus vasárnapi ebédnek minősítette az ételt, mondván, ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyek fel tudják dobni a morált. Az orosz Mihail Tyurin kifejtette: fent az a benyomásuk, hogy az ételek veszítenek az ízükből, bár lehet, hogy ez csak azért van, mert mindannyian vágynak a karakteresebb ízekre.
Ezentúl számíthatnak arra, hogy hasonló lakomákban részesülnek, amikor valami rendkívüli esemény történik odafent. Személyzetcsere, űrséta, vagy születésnap szolgáltat majd alkalmat rá. Ducasse menüit egyébként már kipróbálták a nyáron Olivier Rezeron és Arnaud Fauvet felfedezők, akik 20 nap alatt szelték át sítalpon Grönlandot. Korábban Henri Pescarolo is Ducasse alkotásait fogyasztotta a Dakar ralin.