Friderika
10 °C
18 °C

Űrrepülők futószalagon

2008.03.19. 10:04
Az űrturisták igényeit kielégítő űrrepülők sorozatgyártását tervezi az űrtechnológiai óriáscég, az EADS részlege, az Astrium.

Az Astrium piackutatása szerint évente 15 ezer ember lesz hajlandó kifizetni 200 ezer eurót (51 millió forint), hogy az űrben tölthessen másfél órát egy-egy űrrepülő utasaként. A cég tervei szerint egy űrrepülőben öten utazhatnak majd: a pilóta és négy űrturista. Az űrrepülő, amelynek súlyát félig az üzemanyag tenné ki, 80 másodperc alatt jutna el 60 kilométeres magasságba, majd 100 kilométeres magasságon túlra repülne, ki a Föld légköréből. A gépek várhatóan tíz évig lennének üzemképesek heti egy repüléssel.

A vállalat szakemberei szerint világszerte mintegy tíz űrrepülőtérre lenne igény; Európában a legjobb lenne a Földközi-tenger partvidékén kialakítani néhányat, mivel arra mindig napos az idő, ráadásul fentről remek kilátás nyílna a Földre.

Az Astrium vezetősége nagy becsben tartja leendő kliensét, a Virgin lemezcég vezérét, Richard Bransont, aki elsőként próbálná ki az Astrium leendő szolgáltatását. Noha egyelőre nem ismeretes olcsó módszer az űrbe való kijutásra, érdemes kutatni a lehetőségeket, mert a légkörön kívül, vagyis az űrben lenne a leggyorsabb az utazás a Föld különböző pontjai között - mutattak rá a szakemberek.