Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Karácsonykor üstökös érkezik

2004.12.14. 11:00
Az ünnepekkel egyidőben üstökös tűnik fel az égbolton. A C/2004 Q2 messze nem lesz olyan látványos, mint a Hale-Bopp volt néhány évvel ezelőtt, de azért látható lesz szabad szemmel.
A december végén megjelenő üstököst 2004 augusztusában fedezték fel, parabolikus pályája a bolygók keringési síkjához képest 39 fokkal megdöntve fut. A C/2004 Q2 a naphoz legközelebbi pontra 2005. január 24-én érkezik el, majd újból eltűnik az űr mélységeiben, jelentette ki Hermann Mucke bécsi csillagász az APA hírügynökségnek. Az üstökös a Földhöz várhatóan 2005. január 5-én kerül, az ekkor köztünk levő 52 millió kilométer a Nap-Föld távolság körülbelül harmadát teszi ki. Hermann Mucke különben arra számít, hogy az üstökös december második felében szabad szemmel is láthatóvá válik.

Délkelet felé kell sasolni

Feltűnésére ekkor az Orion csillagkép alatt jobboldalt, az Eridanus csillagképben kell számítani. A mi szélességi körünkön a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy december 19-től az esti órákban a horizont felett kelet-délkelet irányban lesz látható.

December folyamán a C/2004 Q2 minden nap látszólag egyre feljebb kúszik az égbolton, viszont megtartja a kelet-délkeleti irányt. Január 25-ig szinte teljesen felér a zenitre, majd február végén véget ér a láthatósága.

A megfigyeléshez javasolt sötét tiszta éjszakát választani. Az üstükös várhatóan kis felhőként tűnik majd fel. A Nap helyzete miatt január közepétől kis csóva mutatkozhat, ezt viszont valószínűleg csak távcsővel lehet majd látni. Jelenleg a csóva a Földről szinte láthatatlan, mert az ellenkező irányba mutat.