Aliz
6 °C
14 °C

Megkerült a 112 éve elveszett üstökös

2008.09.15. 12:10
Szeptember 10-én 112 év és 17 keringés után végre megkerült a P/1896 R2-üstökös. Az üstököst Michel Giacobini fedezte fel még a 19. században – írja a hirek.csillagaszat.hu.

Szeptember 10-én két japán amatőrcsillagász, Koicsi Itagaki és Hirosi Kaneda egy ismeretlen üstököst fedezett fel a 21 centiméteres távcsövükkel készült CCD képeken. A meglehetősen fényes, 13,5 magnitúdós égitestet a gyors internetes felhívás után néhány órán belül tucatnyi amatőrcsillagász észlelte. Három órányi megfigyelést követően a német Maik Meier ismerte fel, hogy az égitest valószínűleg a 112 évvel korábban, 1896/97-ben észlelt P/1896 R2 (Giacobini)-üstökös. Néhány órányi további követés után az azonosság teljesen bizonyossá vált, így az égitestet P/2008 R6 (Giacobini) néven jelentették be. Másnap Horváth Tibor a hegyhátsáli Scutum Obszervatóriumból a mostoha körülmények (holdfény és cirruszfelhők) ellenére sikeresen lefotózta a megkerült vándort, melynek rövid csóvája is látható.

A Giacobini-üstökös Horváth Tibor szeptember 11-ei felvételén. Az égitest a csillagok nyomai közt középtájon látható diffúz, kerek folt.

Az üstököst Michel Giacobini (1873-1938) fedezte fel Nizzából 1896. szeptember 4-én. Októberben egy kisebb darab leszakadását is látni vélték az üstökös fő tömegéről, de a megfigyelések bizonytalanok és ellentmondásosak. A láthatósága alatt mindvégig halvány üstökös 1897. január 5-én észlelték utoljára. A pályaszámítások már akkor megmutatták, hogy az égitest 6,6 évente visszajár a Naphoz, vagyis egy rövidperiódusú üstökös, ám a következő visszatérések egyikét sem sikerült megfigyelni. A legtöbben már elkönyvelték, hogy a tucatnyi üstökös felfedező Giacobini ezen vándora végleg megsemmisült, ám szeptember 10-én új fejezet kezdődött az üstökös életében.

A Nizzai Obszervatórium nagy kupolája egy korabeli felvételen.

A legfrissebb számítások szerint az üstökös jelenleg 6,66 év alatt kerüli meg csillagunkat, vagyis 16 visszatérése maradt észrevétlen. Érdekes módon pontosan a napközelsége napján találták meg a japán amatőrök, amikor 1,528 csillagászati egységnyire (1 CSE a Föld és a Nap átlagos távolsága) csillagunktól. Bár a holdfény nehezítette megfigyelését, vizuális észlelők szerint az objektum 12,5-13 magnitúdós, így a Hold elvonulta után 20-30 centiméteres távcsövekkel érdemes próbálkozni megpillantásával. A halványodó égitest a Vízöntő csillagkép nyugati részén mozog délkelet felé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?