Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az űrbe indulnak Jules Verne regényei

2007.10.08. 10:32
Jules Verne írásai hamarosan a világűrbe jutnak a torinói Thales Alenia Space olasz-francia cég jóvoltából.
Verne: Utazás a Holdba

Jules Verne két regényében a világűrbe repítette olvasóit: a Holdra és a Hold köré, így az űreszközök gyártásával foglalkozó olasz-francia cég őt használja teherűrhajója népszerűsítésére.

Hogy méltóképp emlékezzék meg a nagy francia kalandregényíróról, a cég úgy döntött, hogy az első európai fejlesztésű, automata üzemmódban működő teherűrhajóját (ami az orosz Progresszek európai változata) Jules Verne-ről nevezi el és januárra tervezett útjára Verne-kéziratokat is visz magával a Nemzetközi Űrállomásra.

A Földről a Holdra (az átlagos távolság 384 ezer 300 kilométer) gyalog 8 év 282 nap alatt lehetne eljutni - írta Verne, hozzáfűzve, hogy ugyanez az út egy óránkét 60 kilométeres sebességgel robogó gyorsvonattal 9 hónapig tartana, de a fény sebességével már 1 és egynegyed másodperc alatt eljuthatnánk bolygónk égi kísérőjére.

A Jules Verne teherűrhajó két hét alatt éri el majd a Föld körül keringő űrállomást, majd miután rakományát az űrhajósok átpakolták az ISS rakterébe, a Progresszekhez hasonlóan a Jules Verne is visszatér, hogy Föld sűrű légterébe érve darabjaira szakadjon és elégjen. Az irodalmi alapanyagokat Piero Gondolo della Riva szolgáltatja, aki már négy évtizede gyűjti szenvedélyesen a Verne-kéziratokat, de azzal a kikötéssel, hogy az értékes dokumentumoknak csak a másolata juthat el a világűrbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!