Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Vasárnap randizik a Föld és a Mars

2005.10.28. 15:46
Vasárnap hajnalban hetvenmillió kilométerre kerül egymástól a Mars és a Föld; bár az égitest volt már közelebb is hozzánk, most kivételes látványban lehet része a megfigyelőnek.

Hétvégén olyan arcát mutatja a Mars, amilyenben csak hatvanezer évente egyszer lehet részünk. Szombaton a vörös bolygó szokatlanul közel kerül a Földhöz, és sárga csillagként lesz majd látható, írta meg az AP.

A legjobb alkalom

A mostani találkozás alkalmával messzebb lesz tőlünk a Mars, mint 2003-ban, amikor mindössze 56 millió kilométerre zúgott el egymástól a két bolygó, a látvány azonban a csillagászok szerint sokkal élvezhetőbb lesz a két égitest egymáshoz viszonyított helyzetének köszönhetően. „Ez a legjobb alkalom arra, hogy a Földről megfigyeljük a Marsot”, lelkendezett Kelly Beatty, a Sky & Telescope magazin főszerkesztője.

Vasárnap hajnali négy óra 25 perckor ér a legközelebb egymáshoz a két bolygó, a távolság ekkor mindössze hetvenmillió kilométer lesz. Ez pedig nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy általában 225 millió kilométerre száguldoznak egymástól a bolygók, és legközelebb 2018-ban merészkedik ilyen közel a Mars.

Túl apró

Persze az égitest még most is túlságosan kicsi lesz ahhoz, hogy szabad szemmel lássuk, nagyjából akkorának tűnik majd, mint egy pénzérme kétszáz méterről. A rozsda színű bolygó legfényesebb oldalát mutatja majd a Föld felé.

Egyszerűbb teleszkóppal bárki megfigyelheti a Marsot, ezeken egy apró, ragyogó gömbnek mutatja majd magát, komolyabb eszközökkel vizsgálva pedig láthatóvá válik a bolygó felszíne, talán a déli jégsapkák is.