16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

A nap képe: a metálos folklór sehol nincsen

2011.07.05. 14:22

A nyolcvanas évek jellegzetes divat- (vagy antidivat-) kiegészítője volt a heavymetal-rajongók körében a kedvelt együttes farmerdzsekire vagy bőrkabátra tűvel-cérnával felerősített úgynevezett felvarró. Minél metálosabb volt valaki, annál több ilyen színes, hímzett textildarab díszítette ruháját, volt akinek szinte ezek tartották össze viseltes farmerkabátját. A felvarrók a nevesebb együttesek logóját, lemezborítóit, vagy éppen kabalaállatát mutatták be.

Erre a folklorisztikus jelenségre hasonlít kicsit a NASA-n belül az a gyakorlat, hogy a Gemini 5 óta minden egyes űrküldetésnek saját felvarrója (címere, jelvénye) van, amit az űrhajósok űrruhájokon viselnek. Az egyedi küldetésazonosítók ötlete Gordon Coopertől, a Gemini 5 parancsnokától származik, és mára rendkívül gazdag és színes hagyománnyá vált.

Klikk a képre egy 97 darabos gyűjtemény megtekintéséhez!
Klikk a képre egy 97 darabos gyűjtemény megtekintéséhez!

A felvarrókat az esetek nagy többségében grafikusok tervezik, többnyire az adott küldetésen részt vevő űrhajósok ötletei alapján. Ha csak az űrsiklóküldetéseket nézzük, 135 féle készült, mindegyik más és más, formailag, tartalmilag. Érdemes elemezgetni az egyes ábrákat, stilizált formában sokat elárulnak a küldetésről, a résztvevőkről, a korról amiben készültek.  • Tippek
  • Bankszámla