Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rákapcsolódott az űrsikló az ISS-re

2011.07.10. 16:16 Módosítva: 2011-07-10 19:52:34

Szombaton az Atlantis űrsikló legénysége befejezte a jármű hővédő pajzsának átvizsgálását. A pajzs állapotáról egyelőre nincs hír, a vizsgálatok eredményét vasárnap vagy hétfőn teszi közé a NASA. A művelet után a legénység este 7:29-kor (magyar idő szerint vasárnap hajnali fél kettőkor) aludni tért.

Nyolc órával később ébredtek az Electric Light Orchestra rockegyüttes Mr. Blue Sky című dalára – az irányítóközpont Chris Ferguson parancsnoknak kedveskedett ezzel. A legénység ezután felkészült arra, hogy az űrsiklóval dokkoljon a Nemzetközi Űrállomáson. Az e célra szolgáló hajtóművel magyar idő szerint délután fél háromkor megkezdték a sikló odairányítását a nyolc mérföldre levő ISS-hez, az összekapcsolódás öt óra körül megtörtént, az űrállomás és az űrsikló közti zsilip pedig este 7:19 körül nyílik ki.

Amikor az Atlantis már csak körülbelül kétszáz méterre volt az űrállomástól, a parancsnok megkezdte a randevú előtti szokásos manővert: másodpercenként egy fokot haladva megfordította az űrsiklót, hogy az űrállomás legénysége fotókat készíthessen a jármű aljáról. A 400, 800 és 1000 milliméteres gyújtótávolságú objektívekkel készült felvételek alapján szintén az űrsikló állapotáról kapnak majd információkat az űrhajósok és az irányítóközpont.

A zsilipnyitás után az Atlantis legénysége találkozik az Expedition 28 küldetés űrállomáson szolgáló legénységével: az orosz Andrej Boriszenkóval, Alekszander Szamokutyajevvel és Szergej Volkovval, a japán Furukava Szatosival és az amerikai Ron Garannal és Mike Fossummal. Az egyesített tízfős legénység a következő héten több tonna rakományt fog az űrállomásra szállítani az űrsikló Raffaello moduljából, és szintén tonnaszám hordják majd a modulba az elszállítandó hulladékot és az űrállomáson feleslegessé vált tárgyakat.