Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tetőtől talpig, szívvel-lélekkel űrsiklóban

2011.07.11. 09:55

"Go, Atlantis", meg "Godspeed, Atlantis and crew" - úton-útfélen ilyen és hasonló tisztelgő, köszöntő, búcsúztató üzenetekbe, feliratokba botlottunk a floridai utak mentén az éttermek, benzinkutak, hivatalok és sokszor a magánházak előtti placcokon. A floridaiak - leginkább persze a Cape Canaveral térségében élők - táblákon, elektromos hirdetőfelületeken mutatták ki, hogy mennyire szorítanak a nemzeti büszkeségüknek számító űrsiklók utolsó mohikánjáért.

A start napján közel egymillióan zarándokoltak el a Kennedy Űrközponthoz, a környék parkolóit, kempingezőhelyeit, strandjait, parkjait ellepték az utolsó űrsiklóindítást látni akaró tömegek. Az emberek NASA-s baseballsapkákban, űrsiklós pólókban lesték a horizontot, a gyerekek játékűrsiklókkal, asztronautababákkal bíbelődtek. Ha az űrsiklóprogram a kezdeti elképzelésekre rácáfolva nem is lett gazdaságos, az ajándéktárgybiznisz, a NASA-merchandise dübörög, mint egy rakétahajtómű.

A hivatalos floridai NASA-bolt a Kennedy Űrközpont látogatóközpontjában található, a világ legnagyobb űrrepüléssel, űrkutatással kapcsolatos ajándéküzlete ez, amit kis túlzással szinte kifosztottak pénteken. Az űrközpontba vezető 3-as út mentén botlottunk bele a Space Shirts boltjába, ahol szintén lépni alig lehetett a vevőktől, akik vitték az űrsiklós emléktárgyakat, termékeket, mint a cukrot, különös tekintettel az STS-135 küldetés ihlette atlantisos darabokra.

A helyiségben - amihez helyben pólószitázó üzem is kapcsolódik - tetőtől talpig fel lehet öltözni NASA-s ruhadarabokba: számolatlan sokféle rövidujjú pólót, pulóvert, inget, atlétatrikót halmoztak fel a boltosok, a pólók mintái a visszafogottól az éppen ízlésesen át a szörnyű giccsesig terjednek. Külön állványokon lógnak a baseballsapkák, nadrágok, napszemüvegek, van égkék NASA-kezeslábas, komplett fehér és narancssárga űrhajós viselet - gyerekméretben is! - épp csak űrsiklós tangát nem láttunk.

Két-három szekrényben gyerekjátékok kelletik magukat, kisebb-nagyobb űrsiklók, rakéták, felfújható asztronauták, Space Shuttle és Apollo űrhajók, elemes űrhajóssisak - többségük Made in China. Tömkelegével kaphatóak az obligát emléktárgyak: űrsiklós bögre, űrsiklós egéralátét, űrsiklós toll, űrsiklós kulcstartó, űrsiklós kitűző, űrsiklós felvarró, űrsiklós poszter, űrsiklós hűtőmágnes, űrsiklós síkosító. (Ez utóbbi csak a szójáték kedvéért volt, elnézést.)

A vevők kisebb vagyonokat hagynak a boltban, nehéz ellenállni a bőséges választéknak. Az otthoniaknak üzenjük, hogy mi sem tudtunk.