Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Hun áldozati üstöt találtak Balatonlellén

2006.05.30. 15:00
Hun áldozati rézüstöt találtak a Balatonlelléhez tartozó Rádpusztán május 19-én, a hatvanhetes út építése előtti régészeti feltáráson.

Magyarországról eddig mindössze négy üstöt illetve töredéket ismertünk, a rádpusztai az első azonban, mely régészeti ásatáson, eredeti helyzetében került elő, fogalmaz a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának közleménye.

A Honti Szilvia és Németh Péter Gergely által vezetett ásatáson talált gazdagon díszített, hatvan centiméter magas edény szinte teljesen ép.


Németh Péter Gergely fotója

Áldozati szertartás

"Az üstöt egy gödör aljába fektetve találtuk meg. Az áldozati szertartás nyomát jelzi a szája körül kívül-belül megmaradt vastag koromréteg. Eltemetése előtt vászonba vagy bőrbe burkolták, ennek maradványai az üsttesten megmaradtak. Magában az üstben más régészeti tárgy nem volt. A gödörből és az edényből vett föld- és koromminták, valamint magának az üstnek formai és anyag-összetételének elemzése nagyon sok új információt szolgáltathat a különleges leletről" - mondta F. Véghelyi Anna, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa.

Halotti búcsúztatáshoz használták

A rádpusztai üst a Hun Birodalom virágkora idején, az időszámításunk szerinti ötödik században készült, a hun előkelők halotti búcsúztatójához tartozó áldozati szertartás során használták. "A mi üstünk is jelzi, hogy milyen nagy becsben tartották ezeket az edényeket, hiszen több helyütt javítások nyomát viseli magán" - mondta F. Véghelyi Anna.

Az üstöt restaurálás után a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum kiállításán tekinthetik meg az érdeklődők.