Klaudia
-3 °C
3 °C

Lyukat robbantanak egy üstökösbe

2001.05.28. 15:23
A NASA egy űrszonda segítségével futballpályányi méretű és 20 méter mély krátert robbant a 'Tempel 1' üstökösbe. A "Deep Impact Mission" a fagyos égitest eredetének meghatározását célozza. A becsapódást a tovább keringő egység fényképezi, illetve elemzi a kivetett jégdarabkákat és gázokat. Becslések szerint a Tempel 1-t alkotó por és jég már 4,5 milliárd éves lehet.
Az űrszonda feltartóztathatatlanul közelít az üstököshöz, becsapódik a felszínébe, és futballpályányi méretű krátert robbant a jeges magba. Ami így első hallásra egy tudományos fantasztikus filmből származó jelenetnek tűnik, néhány éven belül valósággá válhat. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) engedélyezte a 240 millió dolláros Deep Impact projektet.

A Tempel 1 üstökös
Több mint 18 hónapja foglalkozik azzal a kutatók egy csoportja, hogy megalkossák a megfelelő űreszközt, és annak berendezéseit. 2004 tavaszán indulhat útjára az ikerszonda, amely egy fő egységből és egy hatalmas "lövedékből" áll majd.

Miután a kettős fogat keringési pályára állt a Tempel 1 körül, a 350 kilogrammos 'Impactor' nevet viselő egység leválik az anyaszondáról, és ütközési pályára áll. A becsapódást a tovább keringő egység fényképezi, illetve elemzi a kivetett jégdarabkákat és gázokat.

Az Impactor áldozatának az 1867-ben felfedezett Tempel 1 üstököst választották, amely a Napot 5 és fél év alatt kerüli meg. A pályája keresztülvezet a belső Naprendszeren is, ami a NASA kísérletének szempontjából kiváló célobjektummá avatja. A 2005. július 4-re tervezett űrbeli becsapódást a NASA szerint számos földi obszervatóriumból meg lehet majd figyelni.

A Deep Impact projekttől azt várják a kutatók, hogy új információkkal szolgál az üstökösök felépítéséről és kémiai összetételéről. Egy kis szerencsével a robbantás révén a korai Naprendszerről is újabb adatokat tudhatnak meg, hiszen a Tempel 1-t alkotó por és jég már 4,5 milliárd éves is lehet.